MOTO & ATV / Мотокрос Новини

Майкъл Иванов с победа в ИЕШ по мотокрос в Серес

east_europe_motocross_serres_2015Общо 32-ма български състезатели взеха участие в първия кръг от източно-европейския шампионат ИЕШ по мотокрос, който се проведе този уикенд в Гърция. Успоредно с него се състоя и първият кръг на европейското първенство в класовете ЕМХ65 и ЕМХ85сс. На трасето „Яница“ родните пилоти бяха посрещнати с високи температури от 20 градуса и слънчево време в събота, а в неделя леко заваля, но след това трасето постепенно започна да изсъхва.

Без никаква изненада най-успешно от нашите таланти се представи Майкъл Иванов (Husqvarna), който с пълен актив от 50 т. оглави класирането в клас MX2. Уикендът започна добре за състезателя от Троян още от събота, когато завъртя най-бърза обиколка на квалификациите за време 1:50.055 и изпревари с над 3 секунди пилота на домакините Янис Турацидис (Yamaha). В неделя Майки направи два перфекти старта и заслужено спечели двата манша в клас МХ2. Турацидис остана втори, а челната тройка пък допълни друг наш състезател Валентин Роглев (KTM). Всъщност, победата за Майкъл Иванов е двойна, тъй като тези резултати важат и за клас МХ2 Junior. В тази категория Роглев взе среброто, а трети се класира Любомир Васев (Yamaha), следван от дебютанта Хакан Халми (KTM).

В клас МХ1 българинът с най-предно класиране е Тодор Тотев (Honda), който с две втори места спечели среброто в Гърция. Първи стана състезателят на домакините Джорджиос Арванитис (Kawasaki), а подиумът допълни Християн Илиоски с Honda. Другият български фаворит Денислав Ангелов (KTM) се нареди на петото място.

В конкуренция от близо 30 състезатели от няколко държави българските пилоти окупираха челната тройка в клас МХ на първия кръг от източно-европейския шампионат по мотокрос. Това са Веселин Малинов (Kawasaki), Мартин Тодоров (Yamaha) и Юлиян Райчев (Kawasaki), които буквално водеха битка основно помежду си през целия уикенд.

В европейския шампионат по мотокрос при 85 сс машини най-добре представилият се българин е Жулиян Георгиев (KTM), който въпреки че бе сполетян от редица проблеми с мотоциклета още от събота, даде най-доброто от себе си. Младият български талант спечели първия манш на „Яница“ и се нареди на трето място във втория, което му бе достатъчно да грабне среброто. Победител стана хърватинът Никола Хранич (Husqvarna), а подиумът допълни най-големият съперник на Жулиян в републиканския шампионат Алекс Димитров (KTM).

Българските състезатели се представиха на ниво и в клас ЕМХ65 на европейския шампионат по мотокрос, където само късмет не достигна на Кристиян Иванов (KTM) да спечели златото. Нашият пилот завърши успешно с две втори места, а първи и с пълен актив от 50 точки стана унгарецът Адам Ковач (KTM). Подиумът допълни състезателят на домакините Антонис Сагмалис – също с КТМ, а четвърти се класира победителят от Гран при Поморие при 65 сс мотоциклети Християн Даков (KTM).

Comments are closed.