test drive / АВТО 4x4 / СТАТИИ

Mazda CX-5: SkyActiv кросоувър

mazda_cx-5_testMazda CX-5 е първият сериен автомобил на компанията с новия дизайнерски стил на марката, наречен KODO. Това е и първият автомобил получил пълната гама на технологията SkyActiv, включително модулна платформа, двигатели и скоростна кутия. Автомобилът се отличава с компактни размери: дължина 4,540 мм, широчина 1,840 мм, височина 1,670 мм, но в същото време предлага завидно пространство в салона, благодарение на голямото разстояние между предната и задната ос – 2,700 мм.

Моделът е разработен съобразно новата стратегия на Mazda към олекотяване, предвиждаща намаляване на теглото на всички модели от ново поколение с най-малко 100 кг. СХ-5 е предложението на Mazda в изключително оспорвания, но продължаващ да нараства пазарен сегмент на компактните SUV-модели, който отбеляза годишно увеличение на обема в размер на 38.5 % в Европа, достигайки 1.04 млн. автомобила през 2010 година. С годишен план на продажбите в размер на 160 000 автомобила, новият CX-5 се превръща в един от ключовите модели на марката Mazda, наред с Mazda 2, Mazda 3 и Mazda 6.
Пазарната премиера на модела на световните пазари започна в началото на 2012 година.

mazda_cx-5_test (2)Новата дизайнерска линия на Mazda е променила чертите на СХ-5 доста спрямо СХ-7. Новият модел излъчва типичните за SUV здравина и функционалност, а новата предна решетка е с “емблематично крило”. Дизайнът на задните калници контрастира с острите форми на задната част и силно наклоненото задно стъкло. Полегатите в основата си странични колони на челното стъкло осигуряват отлично зрително поле на водача.
Без да е футуристичен и прекалено натрупан, интериорът на Mazda CX-5 е модерен, с ергономични уреди и качествени материали. Новите седалки с олекотена конструкция осигуряват оптимална опора и контакт с тялото, както и комфорт при пътуване на дълги разстояния.
Най-голямото в този пазарен сегмент междуосно разстояние (2700 мм) е позволило създаването на обширен интериор с достатъчно простор за спокойно и комфортно пътуване на четирима възрастни. Задната седалка е разделена на три и независимо сгъваща се в отношение  4:2:4 , а товарният обем е 503 литра.

Comments are closed.