АВТО 4x4 / бизнес

Mercedes-Benz променя имената на моделите си

mercedes-benz_new_nomenclature_models_enginesСлед серия от слухове, Mercedes-Benz официално обяви плановете си за промяна на номенклатурата (имената) на моделите си. Най-сериозна е промяната на означенията на SUV моделите на немците, където само два модела ще запазят досегашните си наименования.

От Mercedes-Benz са решили, че A, B, C, E и S като базови (основни) модели), както и CLA, CLS и SL ще запазят досегашните си наименования. Нол гамата кросоувър/SUV модели, с изключение на GLA и G ще бъде преименувана основно.

По този начин Mercedes-Benz GLK ще стане GLC, ML ще бъде лансиран като GLE, а гигантът GL ще стане GLS. С този ход явно от Mercedes-Benz искат да насочат внимание към размера на дадения SUV, съответстващ на основните модели – GLC (C-Class), GLE (E-Class) и GLS (S-Class). Що се отнася до GLA, то той вече си съответства на A-Class и може би оттам се е родила идеята за цялото преименуване.

Същото правило ще бъде отнесено към роудстъра SLK, който ще се казва SLC, а легендарният G-Class е „пощаден“.

Ще припомним, че Mercedes-Benz подготвя CLA Shooting Brake и по-важното за нас – GLE във вариант купе (познат доскоро като MLC), който да изправи срещу BMW X6. Виждаме, че е оставена празна SUV-нишата B, което ни кара да вярваме, че скоро ще се появи GLB. Дали ще е наследник на скоро представения G-Code или компактен вариант с гени на G-клас, тепърва ще разберем.

Друга основна промяна, готвена от Mercedes-Bezn е новата номенклатура за двигателната гама, с използването на малки букви от латинската азбука, според типа гориво/технология: c – природен газ (compressed natural gas); d – дизел (diesel); e – електричество (electric); f – горивна клетка (fuel cell) и h – хибрид (hybrid). Що се отнася до бензиновите двигатели, при тях няма да има буква.

Comments are closed.