рали Breslau / Рали Новини

Месец до старта на Balkan Offroad Rallye 2015

Петото издание на надпреварата с ново име и нов маршрут

balkan_offroad_2015_1month_to_start (1)_resizeСамо месец остава до старта на Balkan Offroad Rallye 2015. Международният оф-роуд маратон, познат ни доскоро под името Balkan Breslau Rallye празнува своята пета годишнина с мотото „5 години състезание, 5 планини за покоряване”. Стартът на най-голямото оф-роуд състезание в България за първи път ще бъде на площада пред храм-паметника „Александър Невски” в София, а 8 дни по-късно десетките състезатели от цяла Европа ще финишират на самия плаж в Шкорпиловци край Варна. Междувременно, ще трябва да покорят над 2000 км по билата и в подножията на Стара планина, Рила, Родопите, Средна гора и Сакар.

Традиционно, Balkan Offroad Rallye ще бъде разделено на два състезателни класа – „екстремен” и „крос-кънтри”. Първият следва формата на „оригиналното” рали Breslau в Полша, с тежки препятствия, преодоляване на блата и реки и многократно използване на лебедките на джиповете. Крос-кънтри категорията от своя страна, е във формата на големите рали-рейд маратони като „Дакар”, „Мароко” и т.н., където фокусът е върху скоростта и техничната навигация. Тази категория е отворена за всякакъв тип оф-роуд возила – мотоциклети, ATV-четириколки, автомобили и дори камиони, като на старта се очакват и доста участници от цитираните по-горе световни маратони.

balkan_offroad_2015_1month_to_start (6)_resizeЩо се отнася до новото име, обяснението е доста точно и ясно, според главния организатор Александър Ковачев: „Това е надпревара под шапката на „Бреслау”, добре познат на европейската сцена бранд. И името на полското състезание с вече 22-годишна история бе идеалната ракета-носител за новото ни приключение в България. Вече 5 години, Balkan Offroad доказа, че спазва стандартите на световно ниво, познати от Breslau Poland. Време е вече българската версия да се сдобие с по-голяма идентичност по ред причини – все по-големия интерес от страна на български състезатели и фенове, фактът, че се провежда в България и е създадено от българи. И е един прекрасен начин да представим нашата родина пред света, защото това не е просто едно рали, а голяма интернационална и мултикуклтурна среща на стотици хора от цял свят на нашата територия. Плюс един личен сантимент от моя страна – именно Balkan Offroad Rallye се казваше и надпреварата, която организирах през вече далечната 2007 година, когато още бях само състезател в Breslau и която за първи път привлече многобройни участници от чужбина в България”.

balkan_offroad_2015_1month_to_start (10)_resizeМиналата година, Balkan Offroad привлече на старта 104 състезателни машини, а тази година се очаква да счупи собствения си рекорд. За радост на родните фенове, още повече български състезатели ще се включат в надпреварата, като само до момента има записани близо 10 машини от България в двата класа.

Традиционно, освен местата за гледане по трасето, Balkan Offroad Rallye ще може да се следи и онлайн в сайта на надпреварата, чрез сателитни тракери, монтирани във всяка една състезателна машина, показващи движението й по маршрута в реално време. А още с пресичането на финала на даден етап на първото возило, в сайта ще тече и автоматизирано неофициално класиране, също в реално време.

Comments are closed.