Международни / Рали Новини

Mini и Ford излизат от WRC

В две последователни официални изявления Mini и след това Ford, обявиха оттеглянето си от WRC. Двете компании имат сходни мотиви за прекратяване на заводската си програма в Световния рали шампионат.

Mini приключва с WRC след един сезон и половина. За компанията периодът в Световния рали шамипионат е успешен, въпреки че успя да се качи общо три пъти на подиума. Най-доброто състезание бе през януари, когато Дани Сордо завърши втори на рали Монте Карло. Въпреки напускатнето на WRC, John Cooper Works Countryman ще запази всички изисквания на ФИА за хомологация и ще е достъпен за всеки тим, който го пожелае. Моделът ще е годен както за WRC, така и за други ралита.

След края на този сезон, WRC ще бъде изоставено и от Ford. След преструктуриране на европейските операции на компанията, от там заявяват, че „трудната икономическа среда” ги принуждава да прекратят участието си в ралита. Според вицепрезидента по маркетинг на Ford Европа Ролант де Ваард Ford има дълга и славна история във WRC и това не е лесно решение. Но се налага компанията да пренасочи ресурси към други поприща.

Въпреки оттеглянето на Ford, M-Sport планира да продъулжи участието си с Fiesta.

Tags: / /

Comments are closed.