MOTO & ATV / Мотокрос Новини

Мотокрос: Гран при на Троян 2015 (обзор)

grand_prix_troyan_2015_motocross_nachaloБлизо 5000 зрители заобиколиха този уикенд мотополигона в Троян, за да наблюдават зрелищните битки от Гран при на Троян 2015 – втори кръг на европейския шампионат по мотокрос в клас ЕМХ65 и ЕМХ85 сс и републиканското първенство в МХ1, МХ2 и МХ. Стартовият списък включваше общо 100 състезатели от 6 държави, а именно Гърция, Сърбия, Молдова, Хърватия, Румъния и България.

На трасето пристигна и делегатът на Международната федерация Петер Горис от Белгия, който даде поредната висока оценка на Българската федерация по мотоциклетизъм за организация на кръг от европейския шампионат. Ето какво заяви той след награждаването: „Винаги когато съм в България съм спокоен, че всичко по организацията е наред. Вие сте чудесни професионалисти и с Българската федерация по мотоциклетизъм се работи много лесно и приятно. Гран при на Троян 2015 беше подготвено по най-добрия начин, както и всичко на мотополигона. Вие сте за пример и дано проблемите с лицензите да се оправят, защото нашия спорт в световен мащаб ще загуби много, ако България я няма на мотоциклетната карта”.

Българите изтърваха “на косъм” победите в европейското

grand_prix_troyan_2015_motocross_mx85Много оспорвани бяха състезанията в клас ЕМХ65 и ЕМХ85 на европейския шампионат по мотокрос, където българите изтърваха “на косъм” първите места. Победители в двата класа станаха съответно Игор Чухарчук от Молдова и Никола Хранич (Husqvarna) от Хърватия.

В неделя нашите започнаха амбицирано маншовете, особено при най-малките мотоциклети. В първата надпревара Димитър Грозданов (KTM) от Симитли се пребори без проблем с Чухарчук, който остана на третото място. Втори се нареди гръцкият пилот Антониос Сагмалис (KTM), а топ 5 допълниха други български таланти – Християн Даков (КТМ) и Виктор Нейчев (КТМ).

Във втория манш обаче Чухарчук пресече първи финалната линия и с актив от 45 точки оглави крайното класиране. Среброто взе Кристиян Иванов (KTM), който стана четвърти в Гран при на Троян 2015. Победителят в първия манш Димитър Грозданов се нареди трети във втория, но това му бе достатъчно за второто място на стълбичката с равен брой точки с Чукарчук.

При 85 сс мотоциклети Алекс Димитров (KTM) направи много добро каране, като само късмет не му достигна да победи хърватския състезател. С две втори места и 44 точки българският пилот взе среброто в Троян, като падане 2 обиколи преди края го лиши от по-добро представяне във втория манш и съответно от победата. Никола Хранич е първи в крайното класиране с пълен актив от 50 т., а подиумът допълни победителят от Гран при на Поморие Жулиян Георгиев (KTM).

Мартин Тодоров абсолютен победител в клас МХ

grand_prix_troyan_2015_motocross_mx65Всъщност, неделният ден започна с втория манш на клас МХ, където на стартовата решетка застанаха 33-ма състезатели, сред които и една дама.

Подобно на събота, пилотът на МСК „Калабак 1969“ Мартин Тодоров (Yamaha) отново направи перфектно каране и завърши с общо време 20:34.135 минути, оставяйки на цели 5.072 сек след себе си Веселин Малинов (МСК „Панчо Рейсинг Тийм“, Yamaha). Челната тройка тук допълни Васил Стоянов от „Велман Моторспорт“ с Kawasaki.

Дебют в клас МХ направи и единствената дама в Гран при на Троян 2015 – Мариела Гогова (Мездрея МХ Рейсинг, Kawasaki), която въпреки, че завърши извън първите 20 се представи успешно в първото си състезание за РШ.

Така в крайното класиране на клас МХ Тодоров е абсолютен победител с пълен актив от 50 т., следван от Веселин Малинов с 42 и Васил Стоянов – 38 точки. Челната петица допълват Янко Зоков (АИТ „Рейсинг Тийм“, Kawasaki) и Николай Нанчев („Троян Моторспорт 01“, Yamaha).

Майкъл Иванов пукна гума у дома, Любомир Васев печели в МХ2

grand_prix_troyan_2015_motocross_mx2Много неочаквани изненади поднесоха състезанията в класовете МХ2 и МХ1 от републиканския шампионат по мотокрос, които по традиция предизвикаха най-голям интерес у феновете.

Денят започна страхотно за любимеца на Троян Майкъл Иванов (Husqvarna), който зарадва публиката с перфектно каране и първо място в първия манш на клас МХ2. Майки стартира много добре и водеше с огромна преднина, като завърши с цяла минута и 8 секунди пред Любомир Васев (СМК „Шулц“, Yamaha). Трети се нареди Хакан Халми (МСК „Севлиево“, КТМ), който се движеше много близо и атакуваше Васев през цялото време. Челната петица в първата надпревара допълниха Валентин Роглев (МСК “Панчо Рейсинг Тийм“, КТМ) и Кристиян Ангелов (НСА Моторспорт, Yamaha).

Вторият манш обаче се разви много неочаквано за троянци, тъй като любимецът на публиката Майкъл Иванов пукна гума в средата на състезанието. Майки обаче реши да се върне „в играта“ и въпреки спуканата задна гума успя да завърши на 9-то място и да се нареди 4-ти в крайното класиране за Гран при на Троян 2015. Лошият късмет на състезателя на „Троян Моторспорт“ обаче се оказа добра възможност за изява на друг талант на българския мотокрос – Любомир Васев, който завърши първи и с по-добър втори манш и 47 т. грабна победата във втория кръг от РШ. Втори се нареди Хакан Халми с 42 т., а на трето място се класира Валентин Роглев – 38 т. Същото е класирането и в клас MX2 Junior.

При най-големите машини Николай Йовчев (Honda) продължава с перфектното си представяне. Състезателят на „Несебър мото“ тръгна четвърти след първия завой, но грешка на лидера Тодор Тотев („Литекс Ловеч Мотор Спорт“) му позволи да мине напред и да завърши с цели 8.956 секунди преднина. Във втория манш Йовчев поведе от началото до края на надпреварата и с пълен актив от 50 т. оглави класирането в клас МХ1.

Републиканският шампионат по моткрос продължава на “мотополигона край Сливен на 17 май.

снимки: Ива Велкова

Comments are closed.