MOTO & ATV / Мотокрос Новини

Мотокрос шампионатът продължава този уикенд в Левски

republikansko_motokros_levski_2015Тази седмица мотополигон „Козар Белене“, град Левски ще бъде сцената на петия кръг от Републиканския шампионат по мотокрос. Grand Prix Левски се явява и завършека на пролетния полусезон в шампионата на национално ниво, въпреки, че на повечето мотокросисти им предстоят значителен брой участия в международни състезания извън България през летните месеци.

Мотополигон „Козар Белене“, град Левски е разположен на стратегическо място в централна Северна България на главния път София-Русе. И при него е спазена концепцията за над 95% видимост на състезателното трасе от страна на публиката. При своето завръщане на мотокрос картата на България, мотополигонът край град Левски бе оборудван с усъвършенствана оросителна система, нов парк за състезателите, подходни пътища и др. Конфигурацията на същинското състезателно трасе бе запазена, но бяха изградени много нови елементи, целящи намаляване на средната скорост и повече безопасност за състезателите, без да се губи от атрактивността на мотокрос надпреварата.

След надпреварата в Хасково през изминалата седмица в класа на най-малките състезатели МХ65, Кристиан Иванов (КТМ, ТексимМоторспорт, 148т.) стопи едната точка разлика между себе си и Димитър Грозданов (КТМ, МХ Рейсинг Симитли, 141т.) и оглави класирането. Трети към момента се нарежда Християн Даков (КТМ, Левски МХ Груп, 125т.) който отбеляза и второ подиумно класиране през сезона в Хасково. На четвърта и пета позиция в класирането са двамата преки конкуренти Виктор Нейчев (КТМ, ТексимМоторспорт, 109т.) и Виктор Бориславов (КТМ, Мото Спорт Варна, 93т.).

При пилотите от клас МХ85, лидерската позиция вече е при Жулиян Георгиев (КТМ, Моторейсинг Варна, 184т), който се възползва максимално от трудностите на Алекс Димитров (КТМ, Мото Спорт Варна, 182т) в Хасково и вече води колоната, но само с две точки. И двамата са максимално мотивирани за победата в мотокрос GP Левски 2015, но все още е рано за окончателни прогнози. След Жулиан и Алекс обаче, картината в клас МХ85 сериозно се задълбочава и ако следваме логиката от изминалия кръг, то изобщо не е ясно кой ще се представи най-добре в Левски. Засега временното класиране отрежда трета позиция на Николай Малинов (Кавазаки, Панчо РейсингТийм, 131т.), който обаче е сериозно застрашен от домакина в Левски – Виктор Касабов (КТМ, Левски МХ Груп, 126т.). Над двамата естествено тегне опасността в лицето на Димитър Петров (КТМ, Мото Спорт Сливен, 117т.) който се размина само на две точки от подиума в Хасково и ще търси реализация в Левски.

Любомир Васев (Ямаха, МХ Шулц, 167т.) оглавява временното класиране в клас МХ2, но след втория манш в Хасково, вече реално осъзна мотивацията и качествата на Хакан Хълми (КТМ, МСК Севлиево, 160т.) и ще се бори за нова победа преди лятната пауза. Кристиян Ангелов (Ямаха, НСА Моторспорт, 142т.) трябваше да съчетава рожден ден и силна конкуренция през изминалия състезателен уикенд и не успя да реализира максимума си, но все пак запазва третото място в таблицата с аванс от 19 точки пред Ивелин Манев (Сузуки, Мото Спорт Варна, 121т.). Валентин Роглев (КТМ, Панчо РейсингТийм, 120т.) отбеляза трето подиумно класиране в Хасково, но със сигурност няма да се задоволи само с присъствие в топ пет на клас МХ2, а ще търси позициониране в топ три, което само прави борбата в класа по-интересна и интригата по-заплетена.

След Гран при на Хасково лидерът в клас МХ1 – Николай Йовчев (Хонда, Несебър Мото, 175т) отстъпи първото място на Тодор Тотев (Хонда, Литекс Ловеч Моторспорт 179т.). Засега Състезателят на „Несебър мото“ е под въпрос за петия кръг, тъй като според него дисквалификацията е неонователна. На трето място се намира Калоян Илиев (КТМ, МСК „Калабак 1969“) със 152 т., следван от Денислав Ангелов (КТМ, МСК Бяла Рейсинг, 146т.) и Бисер Асенов (Кавазаки, НСА Моторспорт, 109т.). Първи подиум в клас МХ1 записа и Георги Георгиев (Сузуки, “Текстил рейсинг”), който в момента е на 4-то място със 76 точки.

Твърдото мотокрос трасе в Хасково не попречи на лидера в клас МХ -Мартин Тодоров (Ямаха, МСК Калабак 1969, 197т.) да затвърди своето място начело на класирането, като разликата между него и втория – Веселин Малинов (Кавазаки, Панчо рейсингтийм, 154т.) вече е 43 точки, което никак не е малко след 4 състезания. По-интересна е, обаче, ситуацията при следващите трима състезатели в подреждането:Васил Стоянов (Кавазаки, ВелманМоторспорт128т.), Атанас Петров (КТМ, АИТ РейсингТийм, 127т.) и Юлиян Райчев (Кавазаки, МСК Панчо РейсингТийм,126т), които в Левски ще трябва да определят кой ще бъде в топ три на класа преди синьото лято.

Според метеорологичната прогноза, силен тропически климат ще съпътства мотокрос пилотите през тази седмица в Grand Prix Левски, така че има сериозни шансове за едно кално състезание на мотополигон „Козар Белене“. Но по стар български обичай, прогнозата за времето и евентуалното класиране на състезателите от националния шампионат по мотокрос са две крайно непредвидими явления, които ще станат ясни единствено и само на живо, тази събота (тренировки) и неделя (начало 10:30) на мотополигон „Козар Белене“, град Левски.

Comments are closed.