MOTO & ATV / Мотокрос Новини

Мотокрос: трима българи в Гран при на Тренто, Италия

svetovno_motokros_italia_2015Трима българи ще стартират в Пиетра Мората в Италия за 4-ия кръг на Световния шампионат по мотокрос в клас МХ2 днес. За първи път Бъгария ще има двама пилоти в клас МХ2 на световния елит.

Италианците са известни със своята страст, най-добрата пица и пастата, но не само това. Без съмнение те са едни от най-добрите организатори, когато става въпрос за състезания от веригата на световния шампионат по мотокрос. Всяка година трасето Тренто е заобиколено от хиляди фенове на мотокроса, дошли да подкрепят най-голямата си мотокрос звезда – 8-кратният шампион Антонио Кайроли (KTM).

Що се отнася до надеждите на България, до момента Петър Петров (Hitachi REVO, KTM) заема 10-то място във временното класиране след първите 3-и кръга, като при добро представяне има идеалните шансове за влизане дори в челната петица.

Най-голямата новина обаче е дебютът на Майкъл Иванов (Husqvarna), който се състезава за италианския МХ Racing. До момента мотокрос състезателят от Троян показва изключително добра форма и има реални шансове да се нареди, а защо не и да изпревари Печето в класирането. За съжаление Майки ще може да се състезава единствено в кръговете от шампионата, които се провеждат в Европа.

svetovno_motokros_italia_2015 (1)Лидер в клас МХ2 продължава да бъде Джефри Херлингс (KTM) – 125 точки. Със същия брой точки обаче е и французинът Дилън Ферандис (Kawasaki), което означава, че днес ще наблюдаваме доста зрелищни стартове при по-малките кубатури. Трети с актив от 112 т. е латвиецът Пол Джонас (KTM), следван от руснака Александър Тонков (Husqvarna).

В първия кръг на Европейския шампионат по мотокрос в клас ЕМХ 125 сс ще стартира третият български състезател Иван Петров (КТМ Маркети Рейсинг). Той ще трябва да се справи с жестоката конкуренция на 128 състезатели от Стария континент. След спечелването на шампионската титла на Италия, Петров е един от най-сериозните претенденти за Европейската титла през 2015 година в клас ЕМХ 125сс.

В клас МХGP зрелището както винаги ще е пълно. Пред собствена публика настоящият шампион Антонио Кайроли (KTM) ще трябва да се справи американската надежда в световния мотокрос шампионат Райън Вилопото (Kawasaki). Водач във временното класиране обаче е Клемент Десал (Suzuki) със 133 т., следван от Максимилиян Нагл (Husqvarna) – 123 т., като и двамата се утвърдиха като основни претенденти за титлата този сезон. Кайроли е трети, следван от Вилопото и Гутие Паулин (Honda).

Състезанията в клас МХ2 и втория манш при ЕМХ 125сс ще може да наблюдавате в ефира на БНТ HD днес (19 април ).

Comments are closed.