рали Breslau / Рали Новини

Над 100 заявки за Balkan Breslau Rallye 2014

balkan_breslau_rallye_2014_strong_startЕдва 19 дни остават до старта на международния оф-роуд маратон Balkan Breslau Rallye 2014, а страстите вече започват да кипят. Едноседмичното състезание, което ще се проведе от 20 до 27 септември у нас, е четвъртата поред българска серия на най-голямата европейска оф-роуд надпревара Breslau Rallye, провеждаща се вече над 20 години в Полша и Германия.

Затова, че Balkan Breslau Rallye 2014 се очертава като поредното уникално оф-роуд зрелище на родна земя свидетелства огромния интерес от страна на състезатели от България и Европа. До момента, официално подадените заявки за маратона са 102(!), като се очаква да видим големи имена на стартовата арка в морската ни столица Варна.

breslau_poland_2014_final_cenkovРазбира се, най-голям е интересът към „перлата в короната“ на Balkan Breslau Rallye 2014 – автомобилната „крос-кънтри“ (рали-рейд) категория. Предварителните заявки за участие тук са точно 40, което е тотален рекорд за рали-рейд надпреварата. Естествено, в ралиджийския клас ще е и най-сериозното участие от страна на български машини. Своята титла от миналата година ще защитават Петър Ценков и Иван Маринов (Opel Antara RR), като сега ще са двойно по-съсредоточени в хронометъра, след като изтърваха победата в полското издание на маратона преди 2 месеца с едва 52 секунди. Техни основни опоненти ще са победителите от Бреслау Балкан 2012 Десислав Славчев и Маргарита Стайнова (Mercedes G).

Още поне 6 български машини ще видим по трасетата на Balkan Breslau Rallye 2014. След успешния си дебют миналата година, отново на старта ще застане кметът на Тетевен Милен Милев, който тази година залага на автомобил Toyota. Както писахме скоро, очакваме дебюта на Dacia Rally Team – официален проект на Рено – Нисан България и Safety Driving Academy на рали-легендите Владимир и Димитър Илиеви.

Българската вълна в Balkan Breslau Rallye 2014 допълват оф-роуд ветерана Петър Минчев, тандемите Методи Паунов – Асен Василев, Бойко Манчев – Николай Кашов и димитър Ничев – Гергана Калинова.

Balkan_Breslau_Rallye_2013_bgteamsA (26)Разбира се, освен родните екипажи очакваме и цяла плеяда интересни участници от цял свят. По трасетата на Balkan Breslau Rallye 2014 ще видим една от машините на тима Race2Recovery, съставен от военноинвалиди от британската армия, немските рали-рейд шампиони Франк и Щефан Стенски, изралеският топ пилот Рац Хейман и холандския рали и трофи ветеран Морис Убакс.

Интересна ще е и ATV, SSV и мото категорията на Balkan Breslau Rallye 2014, където очакваме 34 машини – 24 мотоциклета, 4 ATV машини и 6 бъгита, с доста именити пилоти от европейската оф-роуд сцена. За десерт, има официално аписан екипаж с камион, както и интерес от още няколко едрогабаритни машини.

balkan_breslau_2013_ss4-4В класическата екстремна категория на Balkan Breslau Rallye 2014 също ще е доста „горещо“. Тази година за първи път ще има и българско участие в трофи надпреварата, като на старта във Варна ще видим поне два български джипа. Своята официална заявка в хардкор класа са подали екипажите Веселин Петков – Борис Петков и Гюнайдън Мурат – Атанас Арабаджиев.

Скоро ще бъдат обявени точки за зрители, а както и в Полша, ралито ще може да бъде следено на живо в интернет и с репортажи на Българската Национална Телевизия. Очаквайте още подробности!

Comments are closed.