Международни / Рали Новини

Нани Рома се цели в титла от Abu Dhabi Desert Challenge 2014

abu_dhabi_desert_challenge_2014Този уикенд стартира Abu Dhabi Desert Challenge 2014, трети кръг от Световния крос-кънтри шампионат и отварящ такъв за мотоциклетния рали шампионат на FIM. Състезанието, след Baja Russia и Italian Baja, най-накрая вкара участниците в пустинята след сняг и макадам.

Много от големите имена в рали-рейда застанаха на стартовата арка на Abu Dhabi Desert Challenge 2014, 24-то издание на пустинния едноседмичен маратон.

Точно преди година, настоящият шампион от рали Дакар Нани Рома постигна победа с Mini X-Raid в пясъците на Арабския полуостров. Сега, испанецът иска да дублира победата си и в Abu Dhabi Desert Challenge 2014. Историята показва, обаче, че единственият постигнал две поредни победи там е Жан-Луи Шлесер, който триумфира през 1999 и 2000 година. Същото постижение с мотоциклет има и Марк Кома през 2010 и 2011. Кома също е на линия за Abu Dhabi Desert Challenge 2014, както и новият му съотборник в KTM Rally Team Сам Съндърленд. Двамата ще трябва да се преборят с остриетата на Honda Хуан Бареда Борт и Паоло Гончалвеш.

В клас ATV макар и с под 10 участника, конкуренцията в Abu Dhabi Desert Challenge 2014 е на световно ниво – Рафал Соник, Абу Иса, Камелия Липароти и приятната изненада от Дакар Сергей Карякин ще се борят за победата.

Що се отнася до автомобилите, конкуренцията в Abu Dhabi Desert Challenge 2014 е повече от сериозна. X-Raid пусна цели 5 машини. Освен Рома, в пустинята се състезават още Владимир Василиев, Стефан Шот и новите попълнения Ерик Ван Луун и Айдън Ракимбаев. Срещу тях на познат терен с амбициите за хеттрик в шампионата е Язид Ал Раджи, който този път залага на бившия Hummer H3 на Роби Гордън.

Сред останалите известни имена са тези на Адам Малиш, Марек Дабровски, Мирослав Заплетал, Рейналдо Варела и др.

Comments are closed.