Рали Дакар / Рали Новини

Насър Ал Атия с Mini X-Raid Red Bull на рали Дакар 2015

Al_Attiyah_Dakar_2015_Mini_1Бившият победител в рали Дакар и олимпийски медалист Насер Ал-Атия ще продължи партньорството си с Red Bull и догодина, когато ще вземе участие в рали Дакар 2015 с MINI ALL4 Racing, обслужвано от X-raid Team, макар до скоро да твърдеше, че този път залага на Toyota. Участието на катареца е част от програмата на Red Bull „Desert Wings“ (Пустинни криле).  Ал Атия се качи на подиума на рали Дакар тази година, независимо, че в последния момент реши да участва и нямаше никакво време за тестове на своето MINI ALL4 Racing.

За рали Дакар 2015, 43-годишният спортист на Red Bull е решен да вземе още една победа, подпомаган от френския си навигатор Матю Бомел. „Много съм щастлив, че ще се състезавам на „Дакар“ с Mini“ – каза Ал-Атия, който миналия уикенд завоюва WRC2 титлата след кръгA в Уелс. „Печелил съм състезанието през 2011 г., но вече ми се струва много отдавна! Рали Дакар е едно от най-трудните и разнообразни състезания на света. Ето защо се радвам да се завърна сред приятели и партньори от Qatar Rally Team. Машината MINI ALL4 Racing е много добре настроена за този тип терен и ще се целим в победата, независимо от трудната конкуренция. Всъщност състезанието не е само скоростно. Целият пакет трябва да е на ниво, а част от него са подготовката и опитът.“

Ал-Атия вече завърши тестовата си програма с Red Bull MINI ALL4 Racing и Бомел, който ще навигира пилота за първи път в Южна Америка. Засега нещата изглеждат добре и новосъздаденият екипаж се познава добре, след като вече спечелиха Sealine Cross Country Rally в Катар с MINI, както и OiLibya Rallye du Maroc. Общо казано, Ал-Атия и Баумел триуфираха на три от шестте състезания, на които участваха заедно, като два пъти се изкачиха и на 2-рото стъпало.

„Матю е много приятен човек с много опит. Той вече говори добре арабски, но знам, че когато яростно обърне на френски, значи е време да намаля.“ Все пак записките им са на английски език.

Al_Attiyah_Dakar_2015_Mini_3Ал-Атия взе участие на рали Дакар за първи път през 2004 година, като от тогава се е качвал на подиума три пъти. Той е не само Production Car World Rally Champion, WRC2 World Rally Champion и многократен Middle East Rally Champion, но е и бронзов медалист по спортна стрелба по панички (да, странен спорт) на олимпийските игри в Лондон през 2012 г. С участие на 5 олимпиади и заявка за участие за олимпиадата в Рио де Женейро през 2016 г., Ал-Атия носи и друг рекорд – по участия в олимпиади. Идната седмица катарецът ще преследва още една цел – 10-та титла „Среден Изток“.

Al_Attiyah_Dakar_2015_Mini_2Матю Баумел е на 38 години. През 2005 г. за първи път участва на рали Дакар и е двукратен победител във FIA World Cup Cross Country Rallies. „Най-голямото предизвикателство от всички си остава епичният „Дакар“, който догодина ще се разпростира на над 8000 състезателни километра през планини, пясък и чакъл.“ – каза Матю, а Ал-Атия допълни „Докато не участвате там, всъщност е трудно да разберете защо е толкова трудно. Наистина трябва да сте подготвени за всичко. Трябва ви надежден автомобил, спокоен ум и много енергия. Ето защо е добре да имаме за партньори хора, които ни дават криле.“

Разбира се, на нас ни е най-интересна ситуацията, в която Свен Квант и X-Raid ще трябва да приютят в бивака си машини на две архиконкурентни енергийни напитки – Monster Energy и Red Bull. За да е пълна кашата, може би към Mini армадата трябва да се присъедини и Роби Гордън с неговата Speed Energy.

Comments are closed.