Рали Дакар / Рали Новини

Натиск върху лидерите в Рали Дакар 2014: подробен репортаж за етап 9

dakar_2014_etap9_A (13)Етап 9 на рали Дакар 2014, който отведе участниците от Калама до Икике, определено бе доминиран от пясъчно трасе, дюни и за финал знаменитото спускане по близо еднокилометровата „пясъчна планина” към брега на Тихия океан.

Обявен като една от ключовите състезателни отсечки на рали Дакар 2014, етапът определено донесе много драми в различните категории, като натискът върху водачите се засили страшно много за сметка на комфорта, който имаха предните дни.

dakar_2014_etap9_A (16)При мотоциклетите, Марк Кома (KTM) взе втората си етапна победа в тазгодишната надпревара и общо 23-та в кариерата си. Испанецът надделя над Сирил Депре (Yamaha) и Хуан Педреро Гарсиа (Sherco) увеличавайки аванса си в генералното пред своя основен съперник за момента Хуан Бареда Борт (Honda). Самият Бареда нямаше силен ден, макар формално да бе сред най-бързите на отсечката. Младият пилот на японската марка имаше 15-минутно наказание, което го отпрати на 9-о място за етапа. Разликата между двамата испанци в генералното е вече над 55 минути, като това е най-големия аванс на водач в категория за момента.

Още един поданик на кралство Испания имаше много добър ден. Става въпрос за чаровната Лая Санц (Honda), която завърши деня на 7-о място, а в генералното класиране се изкачи до 16-о. За разлика от нея, французинът от малийски произход Ален Дюкло преживя истински кошмар, след като получи сериозна повреда на своето Sherco и все още няма яснота дали ще продължи участието си в рали Дакар 2014.

Жорди Виладомс, все още е трети в генералното, като преднината му пред Израел Ескере (Speedbrain) и Оливие Пен (Yamaha) е в рамките на комфортните 28 минути.

dakar_2014_etap9_A (20)При ATV-чеитириколките денят не бе особено добър за лидера в генералното Игнасио Касале (Yamaha). Чилиецът спука гума в средата на отсечката и изгуби много време в ремонта й. Въпреки това успя да завърши отсечката на второ място, взимайки още 2 минути преднина в оверола пред основния си опонент Серхио Лафуенте (Yamaha). Етапната победа в 10-ия ден на рали Дакар 2014, бе за Себастиан Хюсеини (Honda) който буквално отвя съперниците си с 25 минути. Това, обаче, няма да е от голяма полза на холандеца от арабски произход, който има огромен пасив от предходните дни. Разликата между Касале и Лафуенте в генералното класиране е от крехките 22 минути, още на толкова след уругваеца е Рафал Соник, който и за деня бе трети.

Изключително добре се представя 18-годишният дебютант в Дакар Йеремиас Гонзалес Фериоли, който за деня завърши на 9-о място, а във временната подредба е 6-и.
продължава на следващата страница

Comments are closed.