АВТО 4x4 / тунинг

Най-бързият Jeep Cherokee в света: 1/4 миля за 8 секунди

the_fastest_jeep_cherokee_in_the_worldПо различни видеоклипове в интернет сме виждали драгстери на базата на Grand Cherokee WK. Но този Jeep Cherokee XJ от 90-те години е рядко попадение. Освен това всъдеходът – драгстер е и най-бързият Cherokee в света. А на всичкото отгоре е и легална за движение по пътя машина…

За да придобиете идея колко бърз е всъщност бързият Jeep Cherokee, ще споделим цифрите: ако гумите са загрети оптимално и стартът е добър, времето, за което изминава четвърт миля (402 м) с тръгване от място, е 8.44 секунди. Терминалната му скорост в края на правата е 265 км/ч. Ако трябва да сравним модерен суперкар с този XJ, то Ferrari LaFerrari ще е със секунда и половина назад.

Най-интересното е, че всъщност този Jeep Cherokee XJ може да се движи законно по улиците. Под капака му се таи 8.27-литров V8 от Chrysler, който се захранва не от една, ами от две бутилки с азот. Както ще разберете от видеото, собственикът използва първия нитро-заряд при тръгване и когато предните гуми „кацнат“ на състезателната площадка, изстрелва и втория.

the_fastest_jeep_cherokee_in_the_world_2Собственикът притежава автосервиз в Мериленд. Той е разбил няколко скоростни кутии в опита си да подобрява времената си. След поредната счупена трансмисия просто се обадил на TorqueFlite и си купил Proglide. Както знаете, когато влезете в проект, трябва да правите всичко сами – всеки един детайл. Задната част на силовото предаване на този Jeep Cherokee XJ е от Ford. Какво се случва, когато шофьорът се опита да завие? Според собственика „има някаква вибрация при движение с над 200 км/ч в завой“.

Проектът започнал, когато собственикът купил въпросния Jeep Cherokee от дама, която влязла в автосервиза за смяна на крушка на единия фар. Цената? 250 долара…

Comments are closed.