АВТО 4x4 / премиери

Новият Ford Edge идва и в България (видео)

2015 Ford EdgeВторото поколение на всъдехода Ford Edge бе представено като сериен модел. Новият SUV модел, който до скоро се предлагаше само за американския пазар, вече има варианти и за Стария континент – като част от глобалната стратегия на „синия овал“. Американският автопроизводител твърди, че моделът е разработен така, че да бъде адаптиран към европейския пазар, с висока доза технологии, комфорт, практичност и безопасност.

Новият Ford Edge е на платформата на последните модели Fusion/Mondeo и е запазил доста от чертите на концепта си, който видяхме на миналогодишното автоизложение в Лос Анджелис. Определено изглежда по-различен от предшественика си, особено отзад, където стоповете са интегрирани в стъклото.
В Северна Америка Ford Edge 2015 ще се предлага със стандартен 4-цилиндров, 2.0-литров EcoBoost двигател, развиващ 245 к.с. и 357 Nm. Ще има и 2.7-литров EcoBoost V6 с повече от 300 к.с., както и V6 3.5-литров атмосферен, за който все още няма данни. Всеки един от тези двигатели ще е куплиран с 6-степенна автоматична кутия с ръчен режим SelectShift.

В Европа, новият Ford Edge ще се предлага с дизелов двигател 2.0 Duratorq TDCi с два варианта на мощността – 180 конски сили и 400 Нм с 6-степенна механична скоростна кутия и  210 к.с. и 450 Нм с шестстепенна роботизирана PowerShift с интегрирани на волана пера за превключване на предавките.

Сред основните новости при второто поколение Ford Edge са адаптивното управление, позволяващо по-леко маневриране в града, нова технология за намаляване на шума в купето и специалната видеосистема Front Split View, която подпомага управлението в тесни пространства и при паркиране. Подобно на Ford Kufa и при EDGE ще се предлага дистанционно отваряне на вратата на багажника.  Останалите промени в интериора не са толкова значими спрямо първото поколение – инструменталният панел е запазил двата си екрана, а централната част е с минимални промени. Там е разположен 8-инчовият LCD екран. По-просторната кабина предлага 5 см повече място на втория ред седалки и 2.5 см на третия ред. Налични са раздуващи се задни предпазни колани, активна спирачна система с функция за автоматично задействане, система за следване на пътната лента, система за разпознаване на пътните знаци и много други.

На европейският пазар новият Ford Edge се очаква през пролетта на 2015 година.

Comments are closed.