ГАЛЕРИИ / Интересно

Новият Range Rover Sport с рекорд за прекосяване на пустиня (видео)

След като покори планинските възвишения Пайкс Пийк в Колорадо само за 12:35 минути, новият Range Rover Sport постави поредния си рекорд. Всъдеходът прекоси за рекордно време най-трудния участък във втората по големина пустиня в света – Руб aл-Хали.

„Летящата” експедиция на Range Rover Sport започна от Уади Ада Уасир в Саудитска Арабия и приключи в Обединените Арабски Емирства. За 10 часа и 22 минути автомобилът прекоси 849 км пустиня при средна скорост от 82 км/ч и температури надвишаващи 50 градуса. Зад волана на спортния SUV бе испанецът Мой Торалардона, който има десет поредни участия в рали „Дакар”, като шест от тях са доста успешни.

Тораландора започна своята експедиция на 3 ноември сутринта, а 10 часа по-късно, по залез вече беше достигнал своята финална точка в ОАЕ, прекосявайки по пътя си Саудитска Арабия и Оман. Испанецът шофира Range Rover Sport, оборудван с 5.0-литров Supercharged двигател с 510 к.с. Автомобилът е бил оборудван със стандартни сезонни гуми, като единственото допълнение към стандартния модел е монтираната предпазна кора под шасито.

Ибериецът признава, че тръпката да прекосиш пустиня с автомобил не може да се сравни с друга. Чувството е неописуемо, а връзката човек – машина е по-силна отвсякога в едни от най-смъртоносните участъци на планетата. Мой признава, че е необходим огромен опит, за да може пилот да прекоси пустиня за рекордно време. Необходима е комбинация от майсторско шофиране, финес и прецизност, но може би бай-важен е автомобилът, който трябва да бъде изключително надежден и сигурен. И за такъв смята новия Range Rover Sport.

Comments are closed.