АВТО 4x4 / ГАЛЕРИИ / премиери

Новото поколение Audi Q7: на диета и като хибрид

audi_q7_2nd_gen_2015Официалното представяне на новото поколение Audi Q7 ще е на автомобилното изложение в Детройт през януари, но производителят от Инголщад вече ни подгрява с първи официални снимки и информация за пълноразмерния си SUV.

На официалните снимки виждаме познатата визия, макар новият Audi Q7 да е претърпял някои промени по външния вид. Много по-сериозни са нещата под капака и в технологично отношение. Използваните алуминиеви компоненти и мултиматериална конструкция в новия Audi Q7 правят MLB-платформата с 324 кг по-лека от преди. Така общата маса на Q7 3.0 TDI ще е 1995 кг, което ще направи всъдехода един от най-леките в премиум сегмента. Новият Audi Q7 е с 38 мм по-къс и с 15 мм по-нисък от предходното поколение. В интериора някак се получава повече пространство – както между предните и задните седалки, така и нагоре.

Новият Audi Q7 ще се предлага с 2.0-литров TFSI турбо-бензинов агрегат, развиваш 252 к.с. Той ще е придружен от два V6 агрегата – 3.0-литров дизелов с 272 к.с. и 3-литров TFSI турбо-бензинов с 333 к.с. В последствие производителят ще даде като опция 3.0-литров TDI с „едва“ 218 к.с.
скоро след официалната премиера очакваме и Audi Q7 e-tron quattro. Той ще представлява хибридна комбинация между електромотор и 3.0 TDI двигател, като общата мощност ще е 373 к.с. Според Audi, моделът ще изразходва едва 2 литра гориво за 100 км. Той ще е и най-бързият от всички, като ще му трябват едва 6 секунди, за да развие 100 км/ч от място. Максималната скорост ще е малко под 225 км/ч.

Перманентната система за задвижване на четирите колела quattro остава като стандарно предложение за новия Audi Q7. Новост ще е завиването на четирите колелa – при ниска скорост тези на задния мост ще завиват в посока, обратна на тези отпред, правейки автомобила по-маневрен при паркиране. При висока скорост задните колела ще следват движението на предните.

В купето на новия Audi Q7 виждаме така наречения „виртуален кокпит“, който видяхме за първи път при Audi TT 2016. Голяма част от функциите на автомобила ще се контролират посредством MMI интерфейса. Информационно-развлекателната система ще поддържа свързване с Google Android Auto и Apple CarPlay приложенията за смартфони. За интериора купувачите ще избират от набор меки материали, алуминий и дърво.

Поръчките на новия Audi Q7 в Германия ще започнат през пролетта, със стартова цена около 61 000 евро. Първите доставки на клиенти ще са през лятото.

Comments are closed.