АВТО 4x4 / премиери

Новото Volvo V40 Cross Country – динамика и оф-роуд (галерия)

Новият кросоувър Volvo V40 Cross Country бе звездата на шведската марка на автомобилния салон в Париж. През 1997 година Volvo създаде един изцяло нов сегмент с представянето на V70 Cross Country. Днес, 15 години по-късно, шведската марка отново създава една изцяло нова група Cross Country в премиум C сегмента.

Петвратият и петместен all roader комбинира изтънчени офроуд способности с елегантен и луксозен дизайн, в духа на XC гамата на Volvo. Новото Volvo V40 Cross Country ще предлага избор на богата гама контрастни цветовe в интериора. Пространството е достатъчно за до 5 пасажери, а задната седалка се сгъва в отношение 40/60, като осигурява бърз достъп до товарното отделение. Автомобилът може още да бъде оборудван с „гъвкав екстра етаж“ в товарното отделение, което дава на собственика допълнителни възможности. Подлакътникът може да се регулира за по-голямо удобство. Под него е интегрирано място да се съхраняват комплекти компакт дискове, като хранилището разполага с USB/iPod или AUX конектори в зависимост от аудио системата. Пред подлакътника е разположен държач за две чаши, както и изход за 12V. Комфортът в интериора на автомобила е допълнен от отделение за слънчеви очила над вратата на водача, интегрирани поставки за чаши на задната седалка и др.

Volvo V40 Cross Country се предлага с 2,5 литров T5 бензинов двигател с мощност 254 к.с. и 400 Нм въртящ момент. С автоматична трансмисия автомобилът ускорява от 0-100 км/ч за 6,1 секунди, като комбинираният разход е 7,8 л/100 км. Т5 е наличен и във версия с 213 к.с. и 300 Нм. Бензиновата гама се допълва от 1,6 литров Т4 двигател със 180 конски сили, който дава разход на гориво от 5,5 л/100 км и CO2 емисии от 129 г/км. Този агрегат е наличен и с ръчна скоростна кутия.

От дизеловите двигатели специално внимание заслужава версията D2. С мощност от 115 к. с. разходът на гориво е едва 3,8 л/100 км. Ако все пак ви трябва повече тяга, Volvo предлага два допълнителни дизелови агрегати D3 и D4, които разполагат с мощност съответно 150 и 177 конски сили, налични с 6-степенни автоматични или ръчни скоростни кутии.

Всички двигатели на новото Volvo V40 Cross Country се предлагат със start/stop функция и система за регенериране на енергията, а повечето – и със задвижване на четирите колела.

Volvo Car Corporation планира да подава по 17 000 автомобила от новия модел. Според предварителните изчисления 50% от продажбите ще бъдат в Европа, а 30% в Китай. Моделът ще се произвежда в Гент, Белгия, като производството стартира през ноември.

Comments are closed.