Организаторите на рали Дакар обявиха концепцията на състезанието за неговото следващо издание. Пустинният маратон за пета поредна година ще се проведе в Южна Америка, като този път маршрутът ще е доста по-различен.

Следващото издание на Дакар ще се проведе от 5 до 20 януари 2013 година. Стартът ще е в столицата на Перу Лима, почивният ден ще е в Сан Мигел де Тукуман в Аржентина, а финалът ще е в чилийската столица Сантяго. За първи път в историята на ралито, пустинята ще е в менюто на състезанието още в първите му дни.

Само преди няколко месеца състезателите в “Дакар” 2012 откриха перуанската версия на пустинята. Сблъсквайки се с нейната величествена, но и чисто технична за каране, повърхност, пилотите трябваше да са нащрек в микса от море и пясък до сами финал в Лима. За “Дакар” 2013 перуанската столица ще е домакин на старта, а първите етапи на състезанието обещават да са доста предизвикателни.

За първи път в новата си история ралито ще завърши в Сантяго. Чили, чрез Атакама, бе и остава основна арена на надпреварата. Прави впечатление, че тази година Аржентина е поизоставена на заден план.

Силно се надяваме, че в рали Дакар 2013 отново ще има българско участие. В момента амбициите на Петър Ценков са да участва там с автомобил, докато с ATV отново се надяваме да видим Младен Вачков, както и дебюта на младия талант Стоян Козаров.