АВТО 4x4 / бизнес

Официално: спряха производството на Suzuki Grand Vitara

suzuki_grand_vitara_kizashi_axedЯпонският автомобилен производител Suzuki обяви официално, че прекратява производството на два свои модела – всъдеходa Grand Vitara и седана Kizashi. Новината бе потвърдена, след все по-упорити слухове през последните месеци.

След като стана ясно, че представената на автосалона във Франкфурт нова Vitara няма да е наследник на настоящото поколение Grand Vitara (познато на отделни пазари и като Escudo), а нов по-малък всъдеход, въпросът за нова генерация на японския всъдеход или негов наследник увисна във въздуха след уклончиви отговори от страна на японците. Сега, за съжаление, от централата на компанията обявиха официално, че производството на 4х4 модела, както и на седана Kizashi е прекратено, а за наследник на нито един от двата автомобила, въобще не е ставало на въпрос.

Ще ви припомним, че Suzuki Grand Vitara е на пазара от 1988 година. Тогава, всъдеходът се подвизава под различни имена на различните пазари, като в Европа е известен само като Vitara, в Япония като Escudo, в САЩ като Sidekick, а във Великобритания като Grand Vitara. Настоящото име Grand Vitara се налага на повечето пазари п освета с второто поколение, представено през 1998 г. Тогава, всъдеходът е по класическа схема купе върху рама с парт тайм 4х4 задвижване. Последното поколение на Grand Vitara бе представено през 2005 г. и бе сериозно обновено – с независимо окачване и монокок, постоянно 4х4 и т.н. Новата vitara, която ще е на пазара през пролетта, вече е тотално различна концепция за SUV, заимствала голяма част от възлите и задвижването на SX4 S-Cross.

Comments are closed.