АВТО 4x4 / премиери

Opel Mokka 1.6 CDTI с „шептящ дизел“ представен в Париж

Opel_Mokka_1.6cdtiНа салона в Париж бе представен Opel Mokka 1.6 CDTI с новия дизелов двигател на Opel с мощност от 100 кВт/136 к.с. Новият модел ще е на пазара от началото на 2015 година, а агрегатът, получил прозвището „шептящия дизел“, ще замени актуалния 1.7 литров дизел в гамата на Mokka.

В сравнение с досегашната версия, Opel Mokka 1.6 CDTI предлага повече мощност и въртящ момент – съответно шест конски сили и 20 нютонметра – от по-малък работен обем и постига значително по-нисък разход на гориво. Новият агрегат е част от новата гама изцяло алуминиеви дизелови двигатели на Opel. Версията със 136 к.с. постига специфична мощност 85 к.с. на литър – стойност, която е без конкуренция в този клас на работен обем.

Opel_Mokka_1.6cdti-2Максималната скорост на Opel Mokka 1.6 CDTI е 191 км/ч, а комбинираният разход на гориво е 4,1 л/100 км. Моделът се предлага с 6-степенна механична скоростна кутия и старт/стоп система.

Принос за отличните динамични показатели на Opel Mokka 1.6 CDTI, съчетани с нисък разход на гориво имат VTG турбокомпресорът (турбина с променлива геометрия на насочването на газовете) и системата за впръскване на горивото common-rail с високо налягане. Благодарение на използването на авангардни системи за проектиране с компютърни симулации CAE (Computer Aided Engineering) инженерите са успели да намалят шума и вибрациите и да подобрят баланса на работа на двигателя още на виртуално ниво.

Comments are closed.