Интересно

Отменят рали Дакар 2016!

dakar_2016_cancelled_jokeЕдва две седмици преди официално планираното обявяване на маршрута за рали Дакар 2016, организаторите на легендарния маратон обявиха, че осмото поред издание в Южна Америка най-вероятно няма да се състои. Новината буквално разтресе автомобилния свят, като отвсякъде валят спекулации за основната причина за второто в историята на ралито прекратяване.

Отмяната на рали Дакар 2016 е резултат на неуспешните преговори на директора Етиен Лавин с две от страните – домакини на надпреварата – Аржентина и Чили. Аржентина, която доскоро живееше заради ралито, не желае повече да се ангажира с чудовищните такси, изисквани от A.S.O за осигуряване на домакинството. Президентът на страната Кристина Кирхнер заяви, че преговорите са започнали с идеята сумата, която осигурява страната й да бъде намалена, но от A.S.O. дори са поискали повече пари. Това общо взето е охладило тона на преговорите, пише изданието Marka.

Сходна е и ситуацията в Чили, която е особено важна за рали Дакар 2016, тъй като на нейна територия е пустинята Аткама. Именно пустинята, и по-точно няколко археологически комплекса в нея се оказаха ябълката на раздора между правителството на Мишел Бачелет и A.S.O. в допълнение с големите такси, изисквани от французите.

Боливия за момента е единствената държава, която на 100% е потвърдила домакинството си на рали Дакар 2016, но до нея трябва да се достигне отнякъде. Преговорите с друг потенциален домакин – Перу, обаче, също зациклиха и така съдбата на легендарния маратон остава неясна.

Дали рали Дакар 2016 може да протече в Африка, откъдето произлиза? Не знаем, слабо вероятно е. Както е слабо вероятно да сте се вързали на нашата първоаприлска шега, но все пак опитахме. Иначе, откъде ще минава маршрута на рали Дакар 2016 ще разберем след 2 седмици.

Comments are closed.