Днес е стартът на Silk Way Rally (рали “Пътят на коприната”) – едно от най-престижните рали-рейд състезания в Европа, започнало преди 4 години като част от сериите “Дакар”. На Червения площад в Москва ще застанат над 100 автомобила и 25 камиона, които в продължение на една седмица ще се борят с пустините и степите на Русия. За радост на всички българи, на старта ще има и роден екипаж. С автомобил Opel Antara RR ще се представи двукратният участник в рали “Дакар’ Петър Ценков. Негов копилот ще бъде Иван Маринов – един от най-опитните оф-роуд навигатори в България.

Трасето тази година, с дължина над 4000 километра за 7 състезателни дни, ще бъде още по-трудно в сравнение с предишните издания. Сега то е обновено със 70%, добавени са нови неизследвани маршрути и пустинни зони. Процентът на пясък и пустиня ще бъде над 45%.
Най-добрите отбори от повече от 25 националности ще вземат участие в ралито. Нивото, както и в предходните години, ще бъде много високо и в двете категории – автомобили и камиони.

За Петър Ценков, първият българин финиширал двукратно в рали Дaкар, това ще е дебют в рали рейд състезание с автомобил. За неговия копилот, Иван Маринов Silk Way Rally ще е първа среща с пустинните трасета и специалните уреди в международните състезания. Пътят на коприната е много важно състезание в подготовката за Дакар 2013 – за свикване с особеностите на машината, за тренировка при карането без път през пясъчните и пустинни местности и за усъвършенстване на навигацията.
Чилийските състезатели Раул Даниньо и навигаторът Хавиер Бланко също ще са част от Рали Рейд.БГ.
Отборът ще се състезава с автомобили Opel Antara RR, проектирани и направени при известния унгарски състезател и конструктор Балаш Салай – представител на „A.S.O.” за Източна Eвропа. Асистенцията за Silk Way Rally, която отборът ни ще ползва, също ще е негова.