Рали Дакар / Рали Новини

Петерханзел е пред единадесета титла в рали Дакар

източник: Monster energy
Етап 13, нещастен за някои, но не и за Monster Energy X-raid MINI ALL4 Team. Още по-малко за Стефан Петерханзел, който е на път да добави в колекцията си рекордната единадесета титла от Дакар.

Но докато името на Петерханзел е на върха, не може да не вземем под внимание помощта на целия отбор на Monster Energy X-raid MINI ALL4 Team, който му помагаше през цялото състезание. Особено Нани Рома и навигатора Мишел Перин, които по време на вчерашния етап изостанаха зад Петерханзел, ако случайно нещо се случи и френският състезател има нужда от помощ те да са там, за да му помогнат.

„Когато участваш в състезание като Дакар, и си част от отбор, знаеш че може да ти се наложи да се справяш с подобни ситуации“ обясни Рома. „Ние завършихме 11ти, и разбира се, като пилот искам да спечеля всеки етап. Но е важно Стефан да има най-добрите възможности да спечели Дакар утре.“

Дори при 50 минутна преднина, в началото на 735 километровия етап от Копиапо до Ла Серена, Петерханзел нямаше намерение да поема никакви рискове. Френският ветеран знаем много добре колко безпощаден е Дакар, когато загубиш концентрация. „Не искахме да поемаме ненужни рискове, така че карахме спокойно и искахме да стигнем до бивака в добро състояние“ разкри Петерханзел. „Изгубихме няколко минути (от основния си опонент Жиниел де Вилиерс) защото не атакувахме трасето като през първата седмица, но няма проблем. Утре е последния ден и аз съм много благодарен на Нани и Мишел за тяхната подкрепа.“ Петерханзел и Кутре завършиха етапа на единадесета позиция и водят с 44:38 минути преди последния ден на ралито.

Руската двойка на Monster Energy X-raid – Леонид Новитски и Константин Жилцов завършиха етапа на пета позиция. „Днес натискахме силно, но не безразсъдно, и това ни се отплати“ каза Жилцов с усмивка. Екипа се е устремил към първия си подиум в Дакар, след като измести Рома и Перин от третото място в генералното класиране.

Следва четиринадесети и последен етап в Дакар 2013. Простиращ се от Ла Серена до финала в Сантяго де Чили, той е труден като всеки друг етап преди него, което означава, че отборите ще трябва да следят пътя внимателно.

630 километровия четиринадесети етап включва 346 километра специален етап, както и демонстрационно каране около Сантяго, където пилотите на Monster Energy X-raid ще имат възможност да запалят гумите за феновете наредили се по улиците. На края състезателите ще трябва да изминат още 158 километра до Парк Ферме. Чак там, след като са изминали 8 574 километра и са карали близо 40 часа, ще се обявят резултатите и победителя от Дакар 2013 ще бъде награден.

Comments are closed.