Интересно / събития

Пилот от Formula Offroad с рекорд за каране по вода – видео

formula_offroad_1600_hp_world_hydroplaning_recordFormula Offroad е една, меко казано, странна серия състезания, провеждащи се в скандинавските страни и Исландия. В надпреварите, състезатели със силно модифицирани оф-роуд машини, често с тръбни рами и V8 двигатели с мощен тунинг и нитро системи, се борят с почти отвесни склонове или опитват да пилотират във вода, подобно на „жабките“, правени от децата с плоски камъчета. В последния случай, едно грешно движение и двигателят е безвъзвратно удавен, а в първия преобръщанията са често срещани явления.

Исландецът Гудбьорн Гримсон, със солиден опит във Formula Offroad постигна един рекорд по хидропланиране, на който би завидял и Иисус Христос, след като „преплава“ 305,1 метра по повърхността на езеро със своето бъги с мощност 1600 конски сили. При това на дълбочина на водата, която без проблем би погълнала машината.

Измерената скорост по вода на Formula Offroad бъгито е 87 км/ч, но по-интересното е, че на края на „полета“ изглежда, че Гримосн би могъл да измине дори още малко разстояние. Доста мощност се изисква за да се запази скоростта без да се изгуби ефекта на планирането. И докато колелата се въртят като луди под давление на захранвания с нитро V8 двигател, големите грайфери на гумите изтласкват водата, подобно на лопатките на стар параход. Но цялостната визия е доста яка. Всъщност, вижте сами за какво става въпрос:

Comments are closed.