MOTO & ATV / АТВ Новини / ГАЛЕРИИ

Polaris Dagor: не UTV, а нова армейска машина

polaris_dagor_militaryPolaris Dagor не е просто UTV, подготвено от американския лидер в сегмента, за нуждите на армията, а изцяло нова концепция за ултралек боен автомобил.

Разработван в продължение на 2 години от Defense подразделелението на Polaris Industries, Polaris Dagor е първият модел на марката специално създаден за военно приложение.

Новият модел е с тегло около 2 тона (празен) и може да пренася до 1470 кг товар или до 9 войника. Polaris Dagor е разработван с мисълта за въздушно транспортиране и спускане с парашут в зона на военни действия, като отговаря напълно на стандартите за тези дейности. Макар в скоро време да се очаква и версия с бронировка, идеята на машината не е да се хвърля насред сраженията, а по-скоро да транспортира бойци в периферията на военните зони.

Дължината на Polaris Dagor е 452 см, ширината 188, а височината – 184 см. Окачването е заимствано от това на трофи тръковете, за да може да посрещне препятсвията при движение с висока скорост в пресечен терен, дори и натоварен, а в разработването му са участвали и специалистите от FOX. В предната част на всъдехода е разположена мулти-маунт система, чрез която при необходимост да се монтира лебедка. Масивен ролкейдж се грижи за безопасността при евентуално обръщане. За по-добро осветяване на терена са монтирани мощно LED светлини.

За задвижването на армейската джипка ще се предлагат компактен дизелов или керосинов (JP8) двигател, като от фирмата гарантират до 850 км пробег, според терена, натоварването и мисята на всъдехода.
Polaris Dagor е създаден с идеята за лесно обслужване във всяка ситуация, като предлага лесен достъп до голяма част от възлите и агрегатите. В допълнение, машината използва и широка гама серийни за марката  части, което доста би улеснило логистиката и намирането им в отделни точки по целия свят. Цената на всъдехода е около 150 000 долара, като машината няма да се предлага за цивилни клиенти към момента.

Comments are closed.