Outdoor / ГАЛЕРИИ / пътешествия и експедиции

Представиха експедицията Touareg Cape to Cape у нас

touareg_cape_to_cape_rainer_zietlow_bgРекордьорът с автомобили Volkswagen Райнер Цитлов дойде в България, за да разкаже за поставения световен рекорд от експедицията Cape to Cape и представи автомобила, с който е постигнал последния си успех – Volkswagen Touareg V6 TDI. Екипът Challenge4 премина през изпитанието Cape to Cape за по-малко от 22 дни. Райнер Цитлов, Мариус Биела и Матиас Прилвитц покориха точно 17 752 километра за 21 дни и 16 часа.

Пътешествието Cape to Cape стартира на 21 септември от най-северната точка на Европа – Нордкап, Норвегия и завърши в най-южната част на Африка – Иглен нос. Приключението бе изключителен тест за издръжливост при шофиране, тъй като тримата авантюристи не са спирали за почивка и сън в хотел. На всеки пет часа шофьорите са се сменяли зад волана, за да могат да получат достатъчно време за сън. Прекарвали са не повече от 30 минути на всяка граница, както и са имали малки почивки за зареждане на автомобила с гориво.

touareg_cape_to_cape_rainer_zietlow_bg (19)По време на пътуването екипът премина през 19 държави на 3 континента: Норвегия, Финландия, Швеция, Дания, Германия, Чехия, Словакия, Унгария, Сърбия, България, Турция, където пристигна на 24 септември. След Турция отборът продължи през Египет, Судан, Етиопия, Кения, Танзания, Замбия, Зимбабве и накрая Южна Африка.

Изненадващ инцидент в Танзания предизвика забавяне в изпълнението на предизвикателството Cape to Cape. След сблъсък на колата с друг автомобил са извършени ремонтни дейности, които забавят екипа с 13 дни. Ако инцидентът не се бе случил, пътешествието бе планирано да завърши за рекордните 8 дни и 10 часа.

touareg_cape_to_cape_rainer_zietlow_bg (3)Както и предишните предизвикателства като пробегът Мелбърн – Санкт Петербург или експедицията “Amarok по пътя на Северния вълк”, Cape to Cape е свързан със социална активност. Райнер Цитлов дарява по 20 евро цента за всеки изминат километър за благотворителност на SOS Детски селища в Замбия и Судан. Водещата компания за автомобилни гуми Goodyear удвоява всеки евро цент от Цитлов и дарява още 10 000 евро на SOS Детски селища в Южна Африка. Екипът също така подкрепя и кампанията „Food & Trees for Africa“ (Храна и дървета за Африка) и гарантира, че пътуването Cape to Cape е с нулев въглероден отпечатък. Организацията засади 578 маслинови дървета по маршрута на предизвикателството в Африка, за да балансира отделените СО2 емисии по време на експедицията Touareg Cape to Cape.

Подробен материал за пътешествието на Райнер и неговия екип ще откриете в следващия брой на списание OFF-road.BG!

Comments are closed.