АВТО 4x4 / ГАЛЕРИИ / оф-роуд оборудване

Представяме ви всъдеходното кресло Tomahawk

rocket_mobility_Tomahawk_offroad_wheelchairАмериканската компания Rocket Mobility представи своето всъдеходно кресло Tomahawk, подходящо за сериозни подвизи извън пътя. Преди да набедите фирмата, че твори поредното технологично безумие за разглезени янки, бихме искаме да споделим, че компанията е посветила продуктите си на хора с физически недъзи и инвалиди, които да могат да усетят свободата да са сред природата, както всички останали.

Идеята за Tomahawk се родила в главата на боса на Rocket Mobility Брайс Коуфорд, чиито дядо е загубил крака си по време на Втората световна война и чиято майка имала затруднения с ходенето след операция. Тъй като и двамата били любители на природата, Брайс се захванал с проекта за електрически стол с вериги, създавайки „мини танк“ за всякакви терени.

За разлика от останалите електрически инвалидни колички, Tomahawk е персонално средство за придвижване с гъсенични вериги, което е доста проходимо в лоши терени. Тежащият 172 кг Tomahawk е конструиран върху метална рама и разполага с два електрически мотора с мощност 4,8 kW (6,2 к.с.), задвижващи поотделно веригите. Клирънсът на креслото е 14 см, докато широката 50 см седалка е на 58 см над земята и разполага с предпазен колан, облегалки и контролни джойстици от двете страни.

Максималната скорост на Tomahawk е 10 км/ч, а пробегът с едно зареждане на батериите е до 19 км. Благодарение на задвижващата си система, всъдеходното кресло може да се върти и на място. Цената на машината започва от около 8000 евро, а като опция се предлагат различни аксесоари – LED фарове, стойка за пушка, ролбар и дори самонивелираща се поставка за чаши.

Comments are closed.