АВТО 4x4 / премиери

Премиера на компактния SUV Opel Mokka в Женева (галерия+видео)

Opel Mokka е първият немски представител в в бързоразвиващият се субкомпактен SUV сегмент. Мъникът с повишена проходимост ще бъде на пазара до края на годината. Въпреки дължината си от 4,28 м, Mokka осигурява пространство за петима човека. Той спазва напълно философията на Opel да съчетава атрактивен дизайн с иновативни технологични решения и функционални системи, характерни за по-високо позиционирани класове от автомобили. Mokka е насочен като пазарен продукт към хора с активен начин на живот. Този факт е отразен и в името, вдъхновено от висококачествения сорт кафе Арабика.

Гамата от бензинови агрегати включва 1.6-литров атмосферен мотор с 85 кВт/115 к.с. и 1.4-литров Turbo със 103 кВт/140 к.с. и въртящ момент 200 Нм. Турбодизеловият двигател е 1.7 CDTI с 93 кВт/130 к.с., разполагащ с 300 Нм въртящ момент. Двата агрегата 1.4 Turbo и 1.7 CDTI се предлагат с шестстепенна механична или шестстепенна автоматична трансмисия. Всички версии с механични трансмисии са оборудвани със спестяващата гориво система Start/Stop на Opel.

 

 

Спортният характер на Opel Mokka е подчертан и от високия просвет на автомобила, който го прави подходящ и за неравни пътища, както и от широките 1540 мм следи. Мъникът може да се поръча с 18-цолови алуминиеви колела, които са стандартни за нивата на оборудване Enjoy и Cosmo.
Mokka предлага товарен обем от 1372 л, както и до 19 отделения за съхранение на предмети. Товарното пространство може да бъде допълнено от конзолата за превоз на велосипеди от ново поколение Flex-Fix.

Opel Mokka се предлага както с предно предаване, така и с двойно. Системата за задвижване на четирите колела автоматично насочва част от въртящия момент към задния мост, ако сцеплението на предните гуми се намали.
Стандартни системи, които спомагат за подобряване на безопасността на пътуване за всички версии на Mokka са електронният контрол на стабилността (Electronic Stability Control, ESC), контролът на сцеплението (Traction Control, TC), които се допълват от асистентът при потегляне по наклон (Hill Start Assist, HSA) и при спускане (Hill Descent Control, HDC). Последните подобряват комфорта и сигурността при движение по наклонени пътища и терени.

В оборудването на Opel Mokka са включени редица високотехнологични решения. Авангардната адаптивна система на предните светлини (Adaptive Forward Lighting, AFL+), която подобрява пътната безопасност, е базирана на третото поколение биксенонови предни светлини,включващи асистент за дългите светлини (High Beam Assist, HBA). Новото поколение на предната камера Opel Eye също е част от предлаганите системи. Тя от своя страна дава възможност на водача да използва различни функции, включително системата за предупреждение при непреднамерено напускане на лентата за движение (Lane Departure Warning, LDW) и второто поколение на системата за разпознаване на пътните знаци (Traffic Sign Recognition). Според Opel, няма друг субкомпактен SUV модел, който да предлага подобна система, която подобрява безопасността и пътния комфорт.

2 Comments