Рали Дакар / Рали Новини

Рали Дакар 2013: репортаж етап 11 Ла Риоха – Фиамбала

Както вече добре знаете, етап 11 от рали Дакар 2013 за автомобили и камиони бе прекратен почти в началото си заради проливни дъждове. Едва 23 автомобила успяха да преминат първата контролна точка на отсечката от Ла Риоха до Фиамбала, преди пороя да залее трасето, като на всички останали бе дадено времето на последния.

Така, за българските екипажи Орлин Алексиев – Пламен Николов (BMW X1) и Петър Ценков – Иван Маринов (Opel Antara) нямаше разместване в класирането. Българите са все така 67-и и 68-и.

В едва 86-километровия етап, победител стана Роби Гордън. Американецът се развихри в пясъците на Фиамбала, където неговият Hummer се чувства комфортно. Гордън изпревари с минута Ронан Шабо (SMG), а трети се класира Лусио Алварез (Toyota).

В генералното класиране Стефан Петерханзел продължава да поддържа преднина от 50-тина минути пред Жиниел Де Вилиерс (Toyota), а третият в общата подредба Леонид Новицки (Mini) бе големият печеливш от отмяната на етапа. Руснакът имаше сериозна повреда и беше на кантар от отпадане, но „намаза” от ситуацията.

При мотоциклетите, най-тежко бе положението за Хуан Бареда Борт. Испанецът завърши етапа 6, но тежко падане го накара да се замисли дали да не прекрати участието си в рали Дакар 2013. За радост на феновете, Бареда не само не отпадна, но и на днешният етап 12 се справя повече от добре.

Иначе етапът бе спечелен от приятната изненада Кърт Касели. Заместникът на Марк Кома в KTM изпревари с почти 5 минути Пауло Гонсалвеш (Husqvarna) и Сирил Депре. Депре от своя страна увеличи с малко аванса си в генералното пред съотборника си Рубен Фариа. Трети е Франциско Лопез, следван от още един изненадващо добър пилот – Иван Якес от Словакия, който допълни доминирането на КТМ начело на класирането.

В клас ATV за пореден ден имаше нов етапен победител, който въобще не повлия на генералното класиране. Този път става въпрос за австралиеца Пол Смит (Honda), който е едва 8-ми в генералното. Втори стана Маркос Патронели, а също така изненадващо бе третото място за деня на Гастон Гонзалез, който иначе е 16-и във временната подредба.

При камионите, ситуацията бе сходна с тази на автомобилите, но след модифицирания етап виждаме тотална доминация на Камаз, в лицето на Николаев и Мардеев, следвани от Мартин Коломи (Tatra).

Днешният етап отвежда кервана до тежките пясъци на Копиапо в Чили. Преди това, обаче, керванът трябваще да се справи с тежкия преход през Андите. Очаквайте подробности!

Comments are closed.