Рали Дакар / Рали Новини

Рали Дакар 2013: репортаж етап 12 Ла Риоха – Копиапо

Етап 12 на рали Дакар 2013 отведе кервана на надпреварата от Аржентина в Чили. Разбира се, като туристи, а с дълъг и тежък преход, последван от още по-тежка състезателна секция в пясъците при Копиапо.

Етапът, който бе добър за Орлин Алексиев и Пламен Николов (BMW X1, 61-во място за деня) бе повече от кошмарен за Петър Ценков и Иван Маринов. Екипажът с Opel Antara започна отсечката с добро темпо, но към средата на етапа получи повреда в съединителя, чието отстраняване отне часове. Така, Ценков и Маринов завършиха доста късно, но все пак завършиха, а не както казаха в една национална телевизия и както писаха в някои сайтове.

Иначе при автомобилите, статуквото в генералното класиране остава и след вчерашния ден. Нани Рома (Mini X-Raid) спечели етапа, след надпревара с Роби Гордън (Hummer). С победата си в етап 12, Нани Рома се изкачи до третото място в генералното класиране на рали Дакар 2013. А там, необезпокоявоно царува Стефан Петерханзел. Твърд сребърен медалист за момента е Жиниел Де Вилиерс (Toyota), който има доста пасив спрямо Петерханзел, но и добра преднина пред Рома. Извън обичайните заподозрени, в топ 10 за етапа успяха да влязат и пилотите на Great Wall Карлос Соуса и Йонг Жу.

При мотоциклетите, радостната новина бе, че Хуан Бареда Борт (Husqvarna) не само не отпадна, но стартира доста добре и завърши деня на трето място. Герой от етап 12, обаче, бе Франс Верхувен (Yamaha), който измъкна етапната победа от Рубен Фариа, съотборник на Сирил Депре. Самият Депре, без да си дава зор, продължава да е начело на генералното класиране, като евентуалната заплаха за него идва от Франциско Лопез, който свали разликата си с шампиона до малко под 14 минути. Между тях, обаче, е Рубен Фариа, който ще направи всичко възможно да помогне на своя тим лидер.

В класа на ATV, за пореден път Маркос Патронели отстъпи етапната победа на друг пилот (Себастиан Хюсеини в случая), което за пореден път не се отрази на генералното класиране, Патронели вече е на почти 2 часа пред Игнасио Касале, който пък е на над час пред Рафал Соник, който е на 40 минути пред Лукас Бонето. Битка за генералното предстои от бонето нататък…

При камионите, Жерард Де Рой (Iveco) изпусна сигурна етапна победа, след като реши да направи шорткът по тесните пътища със завои в началото на етапа и спука гума. Така холандецът завърши отсечката с трето време, на 3 минути от победителя за деня Андрей Каргинов (Камаз). След Каргинов, на финала пристигна съотборникът му Мардеев.

В генералното, Камаз направи 1-2-3, с титуляр Едуард Николаев, като единствено Мартин Kоломи (Tatra) има шанс да разбие руския подиум в Сантяго, тъй като е само на 3 минути след Каргинов.

Comments are closed.