Рали Дакар / Рали Новини

Рали Дакар 2013: репортаж етап 13 Копиапо – Ла Серена

Етапът с фаталния номер 13 от рали Дакар 2013, всъщност не бе особено фатален. Отсечката от Копиапо до Ла Серена съвсем не бе лека, но не успя да сътвори някакви размествания в класиранията.

Етапът не бе фатален и за българските екипажи, за разлика от предишния, в който Ценков и Маринов отвисяха дълги часове заради повреда в съединителя, а от репортерския автомобил, придружаващ тима на Алексиев и Николов, бяха откраднати различни неща, най-важното сред които бе уредът за диагностика на двигателя на BMW-то.

Та, на етап 13 Петър Ценков и Иван Маринов пристигнаха благополучно на финала на 62-ромясто, а Орлин Алексиев и Пламен Николов ги последваха с три места по-надолу в етапното класиране.

Предпоследната отсечка явно бе изключително подходяща за бъгитата с един двигателен мост. Повод да си мислим това ни даде дуелът между Роби Гордън и Герлен Шишри, спечелен от пилота на Hummer с едва 22 секунди, както и фактът, че третият за деня Орландо Теранова, пристигна на финала едва 4 минути по-късно.

В генералното, Жиниел Де Вилиерс успя да стопи няколко минути на Стефан Петерханзел, но преднината на пилота на Mini е все още чутовно голяма и днес едва ли ще очакваме изненади. Нани Рома отстъпи третото място от общата подредба на съотборника си Леонид Новицкий, тъй като трябваше да спре и да изчака Петерханзеако трябва да му се притече на помощ.

При мотоциклетите, Франциско Лопез успя да стопи с 5 минути разликата си с Депре в генералното класиране, след като го изпревари в отсечката. За съжаление, след етапа, Чалеко трябваше да смени двигател и това ще му коства допълнителни 15 минути в днешния последен етап, отхвърляйки го може би на трето място в крайното класиране на рали Дакар 2013.

При четириколките, южноафриканецът Сарел Ван Бильон напомни за себе си с етапна победа, в уникален трибой със Себастиан Хюсеини и Маркос Патронели, като разликата между тримата бе през 20 секунди. Това, разбира се, за пореден ден не повлия на генералното класиране, където едноличен лидер е Патронели, а интрига за класирането може би ще има от 5-о място нататък.

При камионите, Андрей Каргинов направи своята поредна етапна победа, изпреварвайки Жерард Де Рой и Алеш Лопрайс. В генералното, обаче, Каргинов е на цели 36 минути след своя съотборник в Камаз Едуард Николаев, който е 99% победител в рали Дакар 2013.

Подробности за последния ден от надпреварата очаквайте по БНТ2 от 23:30 часа, както и на сайта ни след това.

Comments are closed.