Рали Дакар / Рали Новини

Рали Дакар 2013: репортаж от етап 8 Салта – Сан Мигел

Етап 8 от рали Дакар 2013 бе доста… странен. Отсечката от Салта до Сан Мигел де Тукуман бе модифицирана на няколко пъти, поради изсипалите се тежки дъждове в района, който направиха почти цялото трасе непроходимо. Сутринта, бе отменена цялата първа част на планирания за над 400 км етап, което автоматично означаваше, че етапът за камионите няма да се състои. Големите момчета можеха да се състезават именно в първите 150 километра от планираното трасе, но пороите отнесоха почти всичко.

Втората част на етапа, която обещаваше още 150 км технично трасе, също бе модифицирана. Първоначално бе изместен старта, а след това бе съкратен и финала, след една от контролите, заради придошла река. Това накара организаторите да спрат етапа преди въпросната река. Тъй като вече имаше 5 автомобила, които бяха прекосили участъка преди да се наводни, за класиране в отсечката важеше времето на последния от тях, което автоматично бе дадено на останалите от кервана. Що се отнася до мотоциклетите, те успяха да се доберат сравнително леко до финала и там времената са си ок.

След модифицирането на етапа, Петър Ценков и Иван Маринов се движеха на 39-о място, а Орлин Алексиев и Пламен Николов бяха 64-и. Ако и на двамата е бил дадено времето на Петерханзел, след промените, значи няма никаква промяна и в местата им в генералното за момента – 82-ро място за Алексиев и 84-о за Ценков.

След цялата дандания, в крайна сметка етапен победител стана Герлен Шишри (SMG).  Втори завърши Орландо Теранова (BMW), а явно абонат за трето място в последните етапи е Роби Гордън, Челната петица, всъщност единствената петица, която изкара цялата отсечка се допълни от Стефан Петерханзел и Нани Рома (Mini x-Raid). Тъй като Петерханзел бе 5-и на предпоследната контрола, именно неговото време бе дадено на всички останали участници от автомобилния клас.

Най-големият печеливш от създалата се ситуация се оказа Насър ал Атия. Катарецът навлезе в последната част от етапа, когато вече започна да вали силно и да прииждат реките и затъна доста лошо в трап, опитвайки се да намери място за пресичане на придошлата река и едвам бе изваден от там.

При мотоциклетите, отново Хуан Бареда Борт (Husqvarna) взе етапна победа. За съжаление, испанецът е далеч назад в генералното класиране, 41-ви, на часове от водачите.  Втори за деня бе Джони Кембъл (Honda), а трети изненадващо се класира словакът Иван Жакес (КТМ).

Иначе, генералното класиране бе оглавено от Давид Кастьо (Yamaha), който бе 6-и за деня. Втори във временното подреждане е Рубен Фариа, „водоноската” на Сирил Депре. Самият Депре вчера бе един от големите губещи. Французинът, който имаше тактика да е напред в класирането, но никога първи, започна да страда от различни проблеми. След повредата в скоростите, сирил трябваше да смени и двигател, което му костваше 15 минути ,в добавка на половинчасовото закъснение от етап 8 на рали Дакар 2013. В момента Депре е 5-ти в генералното, на 24 минути от водача Давид Кастьо.

При ATV-четириколките, Маркос Патронели за трети пореден ден отстъпи етапната победа, но пък продължава да води в генералното, като дори увеличава аванса си пред останалите състезатели. Иначе, победител за деня бе Сарел ван Бильон (E-ATV), който е трети в генералното, след Игнасио Касале (Yamaha).

Comments are closed.