Рали Дакар / Рали Новини

Рали Дакар 2013: репортаж от етап 9 Сан Мигел – Кордоба

Етап 9 на рали Дакар 2013 бе най-дългият и сред най-тежките в тазгодишната надпревара. Отсечката от Сан Мигел де Тукуман до Кордоба беше изключително успешна за българските участници, но изключително драматична и неприятна за някои от основните претенденти за титлата.

Петър Ценков и Иван Маринов (Opel Antara) завършиха етапа на 41-во място, а Орлин Алексиев и Пламен Николов финишираха на 9 минути и след тях с 44-то време за деня. В генералното класиране Алексиев е пред Ценков на 69-о място.

Иначе при автомобилите денят бе изключително драматичен, особено за пилотите на бъгита. Както вече писахме, след поредица от проблеми от надпреварата отпадна Насър Ал Атия (Red Bull Buggy), който имаше реални шансове за победа. Както и на миналия Дакар, и този път етап 9 се оказа фатален за пилота от Катар. Освен него, от надпреварата отпадна и Гилерме Спинели (Mitsubishi), който ще запомним като човекът с най-удавения автомобил в етап 8. С последните двама, общо 50 автомобила са извън играта.
С доста проблеми трябваше да се справи и Герлен Шишри (SMG). Французинът загуби над час и половина вчера, сривайки се до 7-о място в генералното на 2:30 часа от водача. А последният отново е Стефан Петерханзел, макар да отстъпи етапната победа на съотборника си в X-Raid Нани Рома с 4 минути. Челната тройка за деня дооформи Орландо Теранова (BMW), следван от Роби Гордън.
След отпадането на Ал Атия, Стефан Петерханзел има преднина от почти 50 минути пред Жиниел Де Вилиерс (Toyota, 5-ти за деня). И макар лидерът в рали Дакар 2013 да се чувства комфортно, не така седят нещата за южноафриканецът, който има преднина от едва 6 минути пред третия във временната подредба Леонид Новицкий (Mini X-Raid).

При мотоциклетите, Сирил Депре очакваше чудо, за да се върне в битката за победа и чудото наистина случи. Освен че пилотът на KTM най-накрая записа етапна победа с уникално каране, неговите основни противници Оливие Пен и Давид Кастьо имаха доста неприятности и изостанаха много. Пен имаше буквално катастрофален етап, като няколко пъти падна и в крайна сметка загуби 30 минути на Депре в етапа, и в момента е 6 в генералното. Давид Кастьо, който традиционно има проблеми с фауната на Аржентина, след като постоянно го хапаха буболечки миналите години, този път налетя на нещо доста по-сериозно – крава. Пилотът на Yamaha се блъсна в животното, но до тук беше и веселата част на случката, тъй като Кастьо получи нараняване в рамото и сериозна повреда в своя мотоциклет. Това му костваше изоставане от над 2 часа за деня и срив до 21-во място в генералното. А водач във временната подредба стана Рубен Фариа, съотборник на Сирил Депре, с крехка преднина от 5 минути, която може би ще бъде стопена по заповед от бокса на КТМ. Трети в генералното, с възможност за борба е Франциско Лопез, който е на едва 9 минути от Фариа.

При ATV четириколките за пореден ден Маркос Патронели отстъпи етапната победа на свой конкурент. Този път това бе Лукаш Лашкавец от Полша, който обаче, не причини сериозни сътресения в генералното класиране. Всъщност, в този клас челната тройка е оформена перфектно и само технически проблеми могат да я разместят – Патронели, Игнасио Касале и Рафал Соник, всички на достатъчно добри интервали пред следващите ги.

Голяма бе драмата и при камионите, след като на досегашния лидер Жерар Де Рой му се случиха неща като за няколко етапа накуп. Пилотът на Iveco първо получи повреда в турбината, след това в сервоуправлението и за капак спука гума, завършвайки на близо час и половина след етапния победител Алес Лопрайс (Tatra). В генералното Де Рой вече е 4-ти, на един час след водача Едуард Николаев с Камаз. Руснакът вчера бе 6-и, но на едва 3 минути от Лопрайс. И докато чехът жъне етапни победи, то с шанс за тройката в генералното по-скоро е неговият сънародник Мартин Коломи, който е втори, на 17 минути от Николаев. Челната тройка за момента допълва Петер Верслуис с MAN.

Comments are closed.