Рали Дакар / Рали Новини

Рали Дакар 2014: подробен репортаж етап 3 Сан Рафаел – Сан Хуан

rali_dakar_2014_s3_A (12)Вчерашният етап 3 на рали Дакар 2014 отново ни поднесе сериозна доза драми и изненади. Отсечката от Сан Рафаел до Сан Хуан се оказа почти фатална за българския екипаж Орлин Алексиев – Пламен Николов (Fiat Freemont) и напълно такава за няколко от големите имена в надпреварата.

Както вече писахме, българските състезатели се прибраха едва тази сутрин, след като откараха дълги часове в трасето заради аварии. За щастие, колата бе оправена и в момента се движи с добро темпо по маршрута на етап 4.

Борбата за водачество при автомобилите за пореден път бе много интересна, след като доскорошните лидери в генералното Стефан Петерханзел и Карлос Сайнц изгубиха доста време. И двамата спукаха гуми – Карлос 2, а Стефан 3, но рекорда за деня бе на Насър Ал Атия, който загуби 4. Така, най-бърза за деня се оказа Нани Рома, следван от съотборника си в Mini Кшищоф Холовчиц и „водоноската” на Жиниел Де Вилиерс Лерой Поултър (Toyota).

С победата си от етап 3 Нани Рома оглави генералното класиране на рали Дакар 2014. След него се наредиха Орландо Теранова и Насър Ал Атия, налагайки тотална доминация на Mini X-Raid.

Карлос Соуса трябваше да напусне надпреварата след като не успя да отремонтира навреме своя Great Wall Haval H8, а за разлика от него бъгитата на Роби Гордън, Герлен Шишри и БиДжей Болдуин се справиха доста добре с отсечката

Далеч по-голяма бе драмата при ATV-четириколките, след като свръхфаворитът Маркос Патронели (Yamaha) отпадна от рали Дакар 2014. Както писахме вчера, аржентинецът катастрофира, като за щастие не пострада сериозно, но е аут. Така, най-бърз за деня бе Рафал Соник (Honda), който оглави генералното класиране пред Игнасио Касале (Yamaha) и Себастиан Хюсеини (Honda). Честно казано, за нашия екип отпадането на Патронели е доста неприятна новна, но с чиста съвест може да заявим, че оттук нататък битката за победа в категорията ще стане доста по-истинска и оспорвана.

Големи имена отпаднаха и при мотоциклетите. След сериозни контузии рали Дакар 2014 приключи за Франс Верховен (Yamaha) и Рубен Фариа (KTM). Етапът пък въобще не стартираха ветеранът Пал Андерс Улевалсетер (КТМ), както и ендуро звездата Алесандро Ботури (Speedbrain).

Малко по-спокойна бе ситуацията при камионите,където етапната победа бе за Камаз и по-точно пилотът Андрей Каргинов, който изпревари Жерар Де Рой (Iveco) и Алес Лопрайс (Tatra). В генралното, обаче, Каргинов е трети, на 40 минути от лидера до момента в рали Дакар 2014 Де Рой. Между двамата се е вклинил Марсел Ван Влийт (MAN).

Очаквайте подробности за етап 4 по-късно!

Comments are closed.