Рали Дакар / Рали Новини

Рали Дакар 2014: подробен репортаж за драматичния етап 1

Сходна бе и драмата на Роби Гордън, който се оказа може би най-големият губещ от първия етап ан рали Дакар 2014. Американецът за втора поредна година направи „фалстарт”, изоставайки с много още в началото на ралито. Веднага след старта на специалния етап е прегряло маслото на блокажа на неговото бъги HST Gordini, а скоро след това всички флуиди в болида буквално са кипнали и Гордън е спирал няколко пъти, преди да бъде изтеглен до финала от унгарския пилот Себастиен Сандор (№390, Toyota). Цялата тази драма костваше на американеца над 2 часа и половина изоставане от водача и незавидното 133-то място в класирането.

MOTORSPORT -  DAKAR 2014 PART 1При мотоциклетите вчера бе денят на Хуан Бареда Борт. Пилотът на Honda заяви, че вече два пъти е бил на подиума и му е ред да спечели състезанието. И започна атака за титлата, спечелвайки отсечката, въпреки падане в началото. Испанецът „сложи” 37 секунди на Марк Кома (KTM) и малко над минута и половина на миналогодишния шампион Сирил Депре, който на рали Дакар 2014 дебютира с Yamaha. Депре едвам се измъкна на Ален Дюкло с Sherco, като последния имаше заслуга челното класиране да е доста разнообразно откъм мотоциклетни марки. Топ 10 допълниха Пауло Гончалвеш (Honda), Франциско „Чалеко” Лопез (KTM), Хуан Педреро Гарсиа (Sherco), Сам Съндърленд (Honda) и Бен Грабъм (Speedbrain).

Що се отнася до ATV-четириколките, чилиецът Игнасио Касале (Yamaha) успя да измъкне етапната победа от звездата на домакините Маркос Патронели. Аржентинският пилот на Yamaha, обаче, има пасив от едва 21 секунди и съвсем не се чувства притеснен. Челната тройка допълни Лукас Бонето (Honda), следван от Рафал Соник (Yamaha) и Себастиан Хюсеини (Honda). В тази категория е и първият отпаднал от рали Дакар 2014 – чилиецът Кристиан Пералта, който по неизвестни до момента причини, въобще не е успял да стартира на специалния етап.

rali_dakar_2014_etap1_report (3)Очаквано или не, при камионите след първия етап на Дакар 2014 поведе Камаз, след победа за деня на Айрат Мардеев. Само на 10 секунди от него на финала пристигна Алес Лопрайс (Tatra), а точно 11 секунди след чеха долетя и Марсел Ван Влайт с MAN. Титулярът на Iveco Жерар Де Рой спука гума и остана 4-ти, на минута и половина от водача.

Днес е вторият етап на рали Дакар 2014, от Сан Луис до Сан Рафаел. Трасетата за мотоциклети/ATV, автомобили и камиони ще се различават, като за първите специалната секция ще е с дължина 359 км, за вторите 433, а за камионите – точно 400 км.

Comments are closed.