Рали Дакар / Рали Новини

Рали Дакар 2014: репортаж от фаталния за българите етап 4

rali_dakar_2014_s3_C (22)Етап 4 на рали Дакар 2014 се оказа последен за българските състезатели Орлин Алексиев и Пламен Николов. Както вече писахме, нашите състезатели бяха споходени от серия технически проблеми, започнали с наливането на некачествено гориво още преди старта на надпреварата. Все пак важното е, че момчетата натрупаха безценен опит, който ще им е повече от полезен занапред. А рали Дакар ще има и догодина, и след това!

Иначе, отсечката от Сан Хуан до Чилесито бе определено поредната много интересна и динамична, както и предходните три от рали Дакар 2014.

При автомобилите, привидно перфектното трасе за доближаващаите се до WRC машини на Mini, бе нетипично идеално за едно бъги. Е, не на кого да е, а на двукратния WRC шампион Карлос Сайнц, който изпревари цяла кавалкада от болиди на X-Raid, оставяйки на 6 минути след себе си Стефан Петерханзел, на 9 Ал Атия, на 13 Фредерико Виягра, на 14 Нани Рома и на 16 Орландо Теранова. Така, в генералното класиране Сайнц излезе начело, пред Рома и Ал Атия.

Своето участие в рали Дакар 2014 приключи и Герлен Шишри, чието бъги изгоря насред трасето.

rali_dakar_2014_etap4_A (6)При мотоциклетите, картинката стана още по-шарена, след като етапната победа бе за Хуан Педреро (Sherco), който си устрои яка гонка с Чалеко Лопез (КТМ), но в крайна сметка му измъкна 29 секунди. Трети се класира Марк Кома, но на 3 минути след най-бързия за деня. Архиопонентът на Кома – Сирил Депре, за пореден ден имаше проблеми със своята Yamaha, като загуби 42 минути за деня, а в генералното изпадна до 6-а позиция. А там все още властва Хоан Бареда Борт (Honda), който завърши деня на 6-о място. Челната тройка в оверола допълват Марк Кома и Франциско Лопез.

MOTORSPORT -  DAKAR 2014 PART 1В клас ATV след отпадането на Маркос Патронели, битката за победа стана доста ожесточена. Вече 4 участника са с равни шансове за победата, но само един от тях успя да се доближи една крачка пред другите до нея. А това бе Игнасио Касале (Yamaha), който се възползва от навигационна грешка на Себастиан Хюсеини (Honda), Серджо Лафуенте и Рафал Соник (Yamaha) и ги отнесе с 12 минути преднина и поведе в генералното класиране. Интересното е, че всички след водещия квартет не само са се объркали на тази сложна точка, а и не са успели да открият контролната точка след нея. Така 19 от 23-ма завършили пилоти в класа на четириколките имат двучасово наказание към времената си.

При камионите, денят отново бе добър за Жерар де Рой, който запази водачеството в генералното класиране на рали Дакар 2014, след етапна победа. Летящият холандец-младши изпревари Камaзите на Андрей Каргинов и Едуард Николаев, а в генералното има комфортна преднина от 36 минути пред Ван Влайт (MAN) и 41 пред Каргинов.

Comments are closed.