Рали Дакар / Рали Новини

Рали Дакар 2014: репортаж за проблемния за българите етап 2

MOTORSPORT -  DAKAR 2014 PART 1Вчерашният етап 2 на рали Дакар 2014 отново бе изпълнен с много драми и напрежение, като този път от неприятности не бе подминат и екипажът Орлин Алексиев – Пламен Николов (Fiat Freemont Concept). Българите стартираха спокойно етапа, но поредица от проблеми направи участието им в надпреварата на кантар от отпадане.

На отсечката от Сан Рафаел до Сан Луис родния екипаж бе сполетян от няколко премеждия. Първо, счупиха задна щанга на окачването и накрайник, а при ремонта явно не са завили всичко правилно и задна дясна гума е била с огромни вибрации. После, автомобилът им е започнал да губи мощност и да загрява и така са влезли в дюните. Станало е късно и двамата са се редували да си осветяват пътя с фенер. Следвали са и няколко затъвания в пясъка, както и силен удар в дюна от който състезателите ни в рали Дакар 2014 са се контузили леко. В крайна сметка са успели да се доберат до бивака в 6 часа сутринта. След инспекция на машината се оказало, че горивния филтър е задръстен от мръсотия и вода, която изобилствала в налетия на местна бензиностанция дизел. Все пак, за момента щетите по колата са отстранени и българите стартират в третия етап до Сан Хуан.

MOTORSPORT -  DAKAR 2014 PART 1Далеч не толкова лош бе денят за Стефан Петерханзел (Mini). Французинът оглави генералното класиране, спечелвайки втория етап на рали Дакар 2014 след силен дуел с Карлос Сайнц (SMG). Французинът изпревари Матадора с едва 46 секунди на 433-километровата специална отсечка, а трети се класира Жиниел Де Вилиерс, но с изоставане от 5 минути и половина след водача. Петерханзел и Сайнц са начело на оверола с разлика от 28 секунди помежду им, а трети там е Насър Ал Атия (Mini X-Raid), с 5-о време за деня.

Победителят от етап 1 на рали Дакар 2014 Карлос Соуса изживя меко казано кошмарен ден, след като скоро след старта на етапа пръсна турбината на своя Great Wall Haval H8. С този си проблем португалецът остана далеч назад в класирането. За разлика от него, другата китайска машина се справи добре с отсечката в ръцете на Кристиан Лавией, който се класира 8-и за деня.

MOTORSPORT -  DAKAR 2014 PART 1Роби Гордън имаше пореден кошмарен ден, след като заради механични проблеми загуби над час и половина в етапа и вече няма много голям стимул да се раздава докрай. Подобна бе и ситуацията със сънародника му БиДжей Балдуин, докато френския съотборник на победителя от Baja 1000 се справи малко по-добре, но също без призов резултат.

Продължава на следващата страница

Comments are closed.