Рали Дакар / Рали Новини

Рали Дакар 2014: уникален предпоследен етап 12 (репортаж)

MOTORSPORT -  DAKAR 2014 PART 2След като всички бяхме разочаровани от заповедта на Свен Кванд за успокояване на страстите, което щеше да ни лиши от непредвидима битка при автомобилите, в крайна сметка се получи точно обратното. Стефан Петерханзел, който стартира 2 минути след съотборника си в Mini Нани Рома, спази точно заповедта на шефа си да не изпреварва испанеца. Карайки плътно зад него, обаче, французинът се оказа по-бързата кола на финала и преобърна генералното класиране. Така, след близо 9000 километра, разликата между новия водач в генералното и опонента му е едва 26 секунди. „Забраниха ми да го атакувам, но Нани спука гума. За 200 км изгуби 9 минути от Насър и 6 от мен, което е много. В един момент дори обърнах, върнах се при него и го попитах иска ли да кара отпред, но Нани не пожела. Довърших спокойно етапа, а колегата ми сега е в странна ситуация. Ще видим дали ще се променят отборните заповеди, но ще ги изпълним”, заяви на финала Стефан Петерханзел. Нани Рома допълни: „Вчера никой не ми повярва, че няма отборни заповеди. Днес видяхте, нали? Утре ще видим какво ще стане”.

Явно от X-Raid все пак ни спретнаха представление, за да ни държат в напрежение до финала на последния етап. Необичайно кроткият тази година Насър Ал Атия за втори пореден ден изпусна етапната победа, след като имаше проблеми с навигацията. Ден по-рано, Насър изпусна да спечели етап 11 на рали Дакар 2014, след като счупи колело, пак преди финала. Все пак, катарецът явно ще стъпи на подиума, тъй като има преднина на завърналия се на 4-та позиция Жиниел Де Вилиерс (Toyota) от около 25 минути.

Друга голяма новина за деня бе отпадането на Роби Гордън от състезанието, за което вече ви съобщихме. Американецът имаше огромни проблеми на етап 11 и вчера въобще не успя да стартира.

MOTORSPORT -  DAKAR 2014 PART 2Все още почти нищо не е ясно и при камионите. Жерар Де Рой (Iveco), който имаше два дни за да обърне отново генералното класиране в своя полза, отново не успя да го стори. Макар че взе етапната победа, холандецът стопи едва 31 секунди от 8-минутния си пасив на лидера във временната подредба Андрей Каргинов (Камаз). И днес ще трябва да кара като свръхзвуков самолет, за да успее да се домогне до титлата в рали Дакар 2014. Денят бе поредния посредствен за победителя от миналата година Едуард Николаев, който, обаче, може да е сигурен в третото си място на състезанието. Алеш Лопрайс (Tatra) от своя страна, след два много добри дни, завърши деня едва на 32-о място, а в генералното е 6-и. В класа на камионите с обем на двигателя под 10 литра води Терахито Сугавара (Hino). Синът на легендарният Йошимаса Сугавара е 12-и в общата подредба.

Днешният последен етап на рали Дакар 2014 ще отведе участниците до Валпараисо. Отсечката е с дължина от скромните 150 км, като ще е предимно по твърди трасета. Очаквайте подробности!

Comments are closed.