Рали Дакар / Рали Новини

Рали Дакар 2014: уникален предпоследен етап 12 (репортаж)

dakar_2014_s12_reportРали Дакар 2014 за пореден пътни показа, че няма две еднакви издания на надпреварата. Вчерашният 12-и, предпоследен, етап ни поднесе много изненади, като и тук една от най-описателните думи беше „драма”. Отсечката от Ел Салвадор до Ла Серена предложи 350 състезателни километра, започващи директно от бивака, а в менюто за деня имаше отново микс от твърди настилки и дюни.

MOTORSPORT -  DAKAR 2014 PART 2При мотоциклетите, настъпи сериозен обрат в генералното класиране, след като Хуан Бареда Борт (Honda) преживя истински кошмар. Претендентът за сребърния медал в Дакар 2014 падна лошо в трасето, като нанесе сериозни щети по електрониката на мотоциклета и изгуби много време в ремонт. За капак, на 25 километра от финала падна акумулатора на машината и испанецът отново трябваше да спре и следмного мъки да потегли, в крайна сметка финиширайки с бутане на своята Honda. Така, Бареда изгуби близо 2 часа и половина от времето на етапния победител, а в генералното класиране се сгромоляса до 7-о място.

Етапен победител стана Сирил Депре (Yamaha), който изпревари с 2 минути лидера в генералното Марк Кома (КТМ). Двамата титани на ралито почти през целия ден караха заедно, спретвайки си красив дуел в дюните. В оверола Депре се изкачи до 4-ото място и има теоретичен шанс да се пребори за подиума днес, тъй като разликата му от Оливие Пен (Yamaha, трети за деня) e под 4 минути.

Жорди Виладомс е теоретичният втори в рали Дакар 2014, след малшанса на Бареда. Испанецът, чиято основна функция е да помага на сънародника си Марк Кома, за първи път ще стъпи на подиума на пустинния маратон ,след като няколко години бе точно в подножието му.

dakar_2014_s12_a (19)При ATV-четириколките, след отпадането на Серхио Лафуенте на етап 11, положението няма никакъв шанс за радикална промяна. Игнасио Касале (Yamaha), който има огромен аванс пред Рафал Соник (Yamaha), обаче, реши да не дава поле за изява на опонентите си и записа поредна етапна победа в рали Дакар 2014. Себастиан Хюсеини бе втори за деня, но в генералното няма шанс да измести Соник, тъй като е на няколко часа след него. Сергей Карякин, от своя страна, отбеляза поредния си успешен ден в дебютния си Дакар и завърши деня на трето място. В генералното е 7-и, със сериозен пасив на най-младия пилот в състезанието Йеремиас Гонзалес Фериоли.
продължава на следващата страница

Comments are closed.