Рали Дакар / Рали Новини

Рали Дакар 2015: Камаз срещу останалите (видео)

kamaz_master_dakar_2015_teamСинята армада на Камаз отново се подготвя да доминира по трасето на рали Дакар 2015. Руските машини имат общо 12 титли при камионите за последните 18 издания на надпреварата, а рали Дакар 2014 бе нещо като апогей за Камаз, тъй като след шампиона Андрей Каргинов, още три сини машини допълниха топ 5 на състезанието, отстъпвайки единствено второто място на Жерард Де Рой и Iveco.

Дали рали Дакар 2015 ще е също толкова успешно за Камаз? Със сигурност, на руснаците няма да им е много лесно! За първи път в историята си, рали Дакар ще има маратонски етап за камионите с отделен бивак край Икике. Каргинов и сие ще трябва или да са много внимателни и да пазят машините, или (по-вероятно) да имат пълната готовност за сериозни ремонти.

Въпреки, че определено Камаз са фаворитите за победа в рали Дакар 2015, трябва да се знае, че няма непревзимаеми крепости! От Холандия, шампионът в рали Дакар 2012 Жерард Де Рой отново стяга своята Iveco флотилия, за да се бори срещу руснаците. Всее пак този януари, „летящият холандец“ завърши втори, и то на едва 3 минути след Каргинов, което в класа на камионите е равносилно на едно мигване с очи. А неговият братовчед Ханс Стейси, който ще е с нова машина, също е сред малцината, опълчили се на Камаз, и то в ерата на Чагин – Стейси победи в последното африканско издание на маратона през 2007 г. (тогава с MAN).

И като споменахме MAN, още един от традиционно силните пилоти тази година ще дища във врата на Камаз – Алеш Лопрайс, за когото вече споменахме, че няма да е с Tatra в рали Дакар, а именно с немски камион. Съотборник на чешкия пилот ще бъде друг силен ветеран от рали Дакар – Марсел Ван Валйт, който е бронзов медалист от маратона през 2010 година.

Определено, битката между Камаз и останалия камионджийски свят, ще е едно от най-интересните неща в рали Дакар 2015. А споменахме ли, че руснаците ще изпратят два камиона и на Africa Eco Race? Скоро ще ви разкажем и за това!

Comments are closed.