Рали Дакар / Рали Новини

Рали Дакар 2015: обзор етап 10 (видео)

rali_dakar_2015_reportajden10Десетият етап на рали Дакар 2015 отведе участниците обратно в Аржентина, където след плавно спускане на югоизток, след три дни ще бъде финалът в Буенос Айрес.

Отсечката от Калама до Салта, с дължина от 358 км, трябваше да е коренно различна за мотоциклети/АТВ и автомобили/камиони, бе модифицирана заради лощото време и така всички караха по общо трасе, а стартът бе на около 3800 метра надморска височина.

rali_dakar_2015_gallery10A (14)При мотоциклетите, един от най-големите губещи в рали Дакар 2015 – Хоан Бареда, показа защо е бил водач на колоната преди драмата в Боливия. Пилотът на Honda атакува водача Марк Кома и спечели етапа, с преднина от 1:39 мин. пред шампиона на КТМ. В генералното, обаче, Бареда е едва 15-и, на 4:37 часа след Кома. Надеждите на японския мотоциклетен производител сега са насочени към Пауло Гонсалвеш, който е втори в генералното класиране на рали Дакар 2015. Гонсалвеш, обаче, вчера не успя да стопи от преднината на Кома, тъй като завърши етапа на 4-о място. Разликата между двамата в генералното е 7:35 минути.

Третият във временната подредба на рали Дакар 2015 Пабло Куинтаниля, вече сериозно се опасява дали ще остане на подиума до края на ралито. Чилиецът нямаше силен ден и завърши 8-и, но по-лошото бе, че основният му съперник за „бронза“ Тоби Прайс даде 4-о време и в генералното е едва на 24 секунди зад него.


Stage 10 – Car/Bike – Stage Summary – (Calama… by Dakar

Както вече писахме, сред знаковите отпадания за деня бе това на МХ шампиона Матиас Валкнер, който явно се разболя от денивелацията и смяната на климата.

rali_dakar_2015_gallery10A (21)Разбира се, по-сериозни бяха отпаданията в класа на ATV-четириколките, където в един и същи етап своето участие в рали Дакар 2015 приключиха вторият и третият в генералното класиране – Игнасио Касале и Серхио Лафуенте. Така, едноличен лидер в категорията остава Рафал Соник, с близо 3 часа аванс на втория в класирането Йеремиас Гонзалес Фериоли (2-ри и за деня). Трети в оверола е боливиецът Валтер Носиля, а етапната победа грабна Нелсон Аугусто Санабриа Галеано.

Драма (или може би не чак толкова) при автомобилите, бе отпадането на Нани Рома от рали Дакар 2015. Пилотът на Mini катастрофира тежко на 197-ия километър от етапа, за щастие той и навигаторът му са без наранявания.

rali_dakar_2015_gallery10A (27)Насър Ал Атия взе своята четвърта етапна победа и увеличи аванса си пред Жиниел Де Вилиерс (5-и за деня) на над 28 минути. Втори се класира Орландо Теранова, а да отсрами Toyota сред водещите Mini-та, успя третият и в генералното класиране Язид Ал Раджи.

При камионите, Едуард Николаев взе етапна победа номер 6 в рали Дакар 2015, измъквайки 49 секунди на съотборника си в Камаз Айрат Мардеев. Трети за деня се класира Серхей Вязович с МАЗ, следван от превърналите се в аутсайдери Алеш Лопрайс (MAN) и Жерард Де Рой (Iveco).
В генералното класиране, доминацията на Камаз в рали Дакар 2015 е очевидна, като Мардеев, Николаев и Каргинов окупират подиума за момента, далеч пред своите конкуренти. Остава да видим дали ще има вътрешноотборна битка за титлата…

Comments are closed.