Рали Дакар / Рали Новини

Рали Дакар 2015: обзор етап 11 Салта – Рио Хондо (видео)

rali_dakar_2015_reportajden11-1Лидерите в генералното класиране на рали Дакар 2015 изглеждат непоклатими два дни преди финала в Буенос Айрес. В битката за допълване на подиума в отделните категории, обаче, във вчерашния единадесети етап на оф-роуд маратона, паднаха нови жертви.

След като взе победата в етап 10 на рали Дакар 2015, Хоан Бареда искаше да стори същото и на 357-километровата отсечка от Салта до Термас Рио Хондо. Явно след падането на стреса от това да се бори за победата, острието на Honda иска да покаже кой е най-бързият мотоциклетист в рали Дакар 2015. Но макар да бе най-бърз по трасето, Бареда се оказа далеч назад в класирането, заради смяна на двигател на своята Honda. Същото се случи и с неговият съотборник Пауло Гонсалвеш, който с каране стопи 2:30 минути на лидера Марк Кома, но сменяйки двигател, отнесе 15 минути наказание и така разликата между двамата нарасна до 21:12 минути.

Оттук ще следим, дали и водача във временната подредба на рали Дакар 2015 няма да заложи на смяна на двигател, за да не приключи участието си ден преди финала.


Stage 11 – Car/Bike – Stage Summary – (Salta… by Dakar

След технологичното разместване на класирането, КТМ окупира топ 5 на дневното класиране. Най-бърз за деня се оказа словашкият пилот Иван Якес, следван от Рубен Фариа, тоби Прайс, Марк Кома и Пабло Куантаниля. Прайс, между другото, успя да измести Куинтаниля от третото място в оверола, сега с аванс от 2 минути и половина.

rali_dakar_2015_reportajden11-2В класа на ATV-четириколките, Кристоф Деклерк е поредният пилот, спечелил своята първа етапна победа в рали Дакар 2015. Француизънт надви с 6:35 минути Нелсон Санабриа и 6:50 минути финиширалите с идентични времена Валтер Носиля и Вилем Саайман. Що се отнася до генералното класиране, Рафал Соник е начело с аванс от почти три часа пред Йеремиас Гонзалес Фериоли, който пък от своя страна е на 52 минути пред Носиля (който пък е с 40 минути аванс пред Галеано).

rali_dakar_2015_reportajden11-3При автомобилите, етап 11 на рали Дакар 2015 се оказа последен за дебютанта Язид Ал Раджи. Саудитският пилот на Toyota изглеждаше бетониран на третото място в надпреварата, но на лиазона преди специалния етап вчера спря поради повреда в клапаните на двигателя на неговия Hilux. Ремонтът започна да отнема прекалено дълго време и Ал-Раджи реши да прекрати участието си. По този начин на третото място в общата подредба безапелационно се намества Кшищоф Холовчиц. Ак осе задържи на тази позиция до финала, полската звезда на Mini за първи път ще стъпи на почетната стълбичка на Дакар.

Що се отнася до етапа, Насър ал Атия взе поредната етапна победа, изпреварвайки Орландо Теранова и Жиниел Де Вилиерс. В генералното, авансът на катареца пред пилота на toyota е 29 минути. Топ 5 за деня допълниха Бенедиктас Ванагас (Toyota) и Владимир Василиев (Mini), а Роби Гордън катастрофира, но успя да завърши етапа.


Stage 11 – Truck/Quad – Stage Summary – (Salta… by Dakar

При камионите, Iveco постигна двойна победа във вчерашния етап на рали Дакар 2015, след като Ханс Стейси и Жерард Де Рой изпревариха Едуард Николаев. В генералното класиране, обаче, Стейси и Де Рой са съответно на шесто и десето място, доста назад от водещото трио на руските машини – Мардеев, Николаев и Каргинов. Мардеев и Николаев са на 11:11 минути един от друг и вътрешноотборната битка между тях продължава.

Comments are closed.