Рали Дакар / Рали Новини

Рали Дакар 2015: обзор етап 5 Копиапо – Антофагаста (видео)

rali_dakar_2015_obzor_day5_1Динамичен и драматичен – така може да бъде определен в резюме петият етап на рали Дакар 2015. Отсечката от Копиапо до Антофагаста в Чили, предложи на участниците 458 състезателни километра, за пореден ден изпълнени с многобройни емоции – както положителни, така и отрицателни.

При мотоциклетите, Марк Кома най-накрая отбеляза етапна победа в рали Дакар 2015. Пилотът на КТМ стопи аванса в генералното на водача Хоан Бареда Борт, като сега преднината на тарана на Honda е 10:33 минути.

rali_dakar_2015_obzor_day5_2Откровено казано, на Бареда хич не му се искаше да отваря трасето пред своя архиконкурент, затова и трийсетина километра след старта той пусна Кома да води, за да изкара по-спокойно отсечката. Тази разлика между двамата испанци, обаче, все още нищо не означава, предвид оставащите етапи и най-вече маратонският такъв.

За втори пореден ден, чилиецът Пабло Куинтанила се представя достойно на родна територия. Частният пилот на КТМ отново завърши с трето време за деня, но в генералното класиране на рали Дакар 2015 все още е 4-ти, след Пауло Гонсалвеш (Honda).


Stage 5 – Car/Bike – Stage Summary – (Copiapo… by Dakar

При ATV-машините, Рафал Соник продължава да налага ударно темпо и да доминира на трасето на рали Дакар 2015. Полският ветеран изпревари с над 10 минути настоящия шампион Игнасио Касале, а разликата между двамата в генералното класиране е над 24 минути. Трети за деня се класира 19-годишният Йеремиас Гонзалес Фериоли, но на тази позиция във временната подредба е Серхио Лафуенте, на по-малко от две минути след Касале.

rali_dakar_2015_obzor_day5_4Доскорошният четвърти в генералното класиране – катарецът Мохамед Абу Иса, отпадна от надпреварата, след повреда в двигателя на неговата Honda. Ден по-рано подобна съдба сполетя и миналогодишната приятна изненада в надпреварата – руснака Сергей Карякин.

Знакови отпадания имаше и при автомобилите. Както вече съобщихме, след катастрофа аут от рали Дакар 2015 е звездата на Peugeot Карлос Сайнц. След пожар в X-Raid бъгито му, от състезанието бе отписан и Герлен Шишри. Французинът бе отписан от организаторитре, но успя да се добере в бивака късно през нощта и все пак стартира днес…


Stage / Etapa / Etape 5 – Top Moment – (Copiapo… by Dakar

Иначе, етапната победа в класа бе за руския пилот на Mini Владимир Василиев. Световният крос-кънтри шампион, участващ в третия си Дакар, „завари“ педала на газта в епичен дуел с новака Язид Ал-Раджи (Toyota) и в крайна сметка успя да му измъкне крехките 20 секунди аванс. В генералното класиране на рали Дакар 2015, Василиев е 7-и на час и 9 минути след лидера.

rali_dakar_2015_obzor_day5_3След три посредствени дни, Роби Гордън отново избухна на вчерашната отсечка. Американецът се справи прекрасно с етапа, завършвайки на трето място пред лидера в генералното класиране Насър ал Атия. Катарският пилот все още удържа позицията си пред Жиниел Де Вилиерс (6-и за деня), с аванс от 10 минути и половина. На горе-долу такова отстояние от Де Вилиерс е третият в оверола Ал-Раджи.

Стефан Петерхазнел отново имаше силен ден, за разлика от тежкия такъв на съотборника си Сирил Депре и фаталния на Сайнц. Пилотът на Peugeot завърши етапа на 5-о място, а в генералното класиране на рали Дакар 2015 е 9-и, на 19 минути след Ал Атия.

При камионите, Едуард Николаев взе втора поредна етапна победа, която му помогна да излезе начело в генералното класиране пред съотборника си Айрат Мардеев. Николаев бе с пасив от 2 минути на старта, но завърши етапа с 8 преднина. Трети за деня бе Серхей Вязович (МАЗ), но на тази позиция в генералното класиране на рали Дакар 2015 е Алеш Лопрасй (MAN), на когото е посветено и това видео:


Stage 5 – Inside Dakar 2015 – Ales LOPRAIS by Dakar

Днес, рали Дакар 2015 се отправя към Икике, с малко по-къс, но не и по-лек етап. Очаквайте подробности!

Comments are closed.