Рали Дакар / Рали Новини

Рали Дакар 2015: обзор етап 9 Икике – Калама (видео)

AUTO - DAKAR 2015 PART 2Вчерашният етап 9 на рали Дакар 2015, който отведе участниците от Икике в Калама, бе с по-малко напрежение от предходните, но определено и тук не липсваха драми. В менюто за деня бяха 450 състезателни километра, а отсечката започна с поредица от дюни, преди трасето да стане една идея по-леко и балансирано.

След фиаското на Honda в етап 8 на рали Дакар 2015, вчера машините на японската марка бяха явните доминанти в класирането, след като 2 от трите най-бързи мотоциклета бяха именно от тима HRC. Елдер Родригеш спечели етапната победа, изпреварвайки с близо 4 минути съотборника си Пауло Гонсалвеш и с над 7 и половина лидера в генералното Марк Кома.

rali_dakar_2015_reportajden9_2Етапната победа на Родригеш, обаче е само за личен гъдел, тъй като португалецът е далеч назад в генералното класиране на рали Дакар 2015, подобно на съотборника си Хоан Бареда. За Гонсалвеш, авансът пред Кома за деня бе особено важен, тъй като започна да се приближава до Кома в общата подредба, където двамата са на 5 минути и половина един от друг.

Тоби Прайс започна да притеснява Пабло Куинтаниля в битката за третото място при мотоциклетите, след като във вчерашния етап 9 на рали Дакар 2015 измъкна ценни секунди от чилийския пилот. В момента, двамата са с разлика, еквивалентна на тази при борещите се за първото място.


Stage 9 – Car/Bike – Stage Summary – (Iquique… by Dakar

В маратонския клас, при мотоциклетите без асистенция водач е шведът Томас Берглунд, с крехка три минутна преднина на румънския пилот Емануел Гиенес, като в генералното двамата са съответно на 23-о и 24-о място.

В класа на ATV-четириколките своята първа етапна победа в рали Дакар 2015 постигна Виктор Мануел Галегос Лозич, който „сипа“ над 15 минути на втория за деня. А този втори бе Рафал Соник, който отново се качи на върха в генералното класиране, изпреварвайки Игнасио Касале с точно 4 минути. За момента бетонирано трети е Серхио Лафуенте.

AUTO - DAKAR 2015 PART 2Нани Рома взе своята етапна победа в рали Дакар 2015. Миналогодишният шампион, както знаете, преживя свой най-голям кошмар едва на 3 километра след старта на първия етап и в момента е на 25-о място в генералното класиране. Така че, дневният триумф е максимумът, който може да постигне, за да не бъде забравен от нас. Рома изпревари с близо 6 минути и половина Насър ал Атия, а челната тройка за деня дооформи Владимир Василиев, донасяйки тройна етапна победа за Mini.

В генералното класиране на рали Дакар 2015, Ал Атия увеличи аванса си пред Жиниел Де Вилиерс на почти 24 минути, след като пилотът на Toyota имаше навигационни проблеми и завърши деня 4-и. Южноафриканецът заяви след отсечката, че за него битката за победа е приключила и сега ще се старае да запази второто място в класа. И има от какво, след като Язид Ал Раджи е на 15 минути след него и втора подобна или техническа грешка на победителя от Дакар 2009 може съвсем да размести челната тройка.


Stage 9 – Truck/Quad – Stage Summary – (Iquique… by Dakar

При камионите, битката за етапната победа отново бе между пилотите на Камаз Айрат Мардеев и Едуард Николаев. Мардеев надделя, но по-важното е, че Николаев се изкачи до второто място в генералното класиране на рали Дакар 2015 и на 14 минути от Мардеев. Дали ще има дуел между двамата за победата, ще видим. също вероятен е двубой Николаев – Каргинов за второто място, тъй като двамата са на 6 минути разлика. Всичко е в ръцете на Съдбата, а може би и на „командира“ Владимир Чагин.

Comments are closed.