Рали Дакар / Рали Новини

Рали Дакар 2015: официално и детайлно (видео)

Crédit : Frederic Le Floch / DPPI / ASO

На пресконференция във Франция официално бяха дадени подробности за рали Дакар 2015. 37-мото издание на пустинния маратон и седмо в Южна Америка се върна към корените на новата си история, възкресявайки формата на голяма обиколка, със старт и финал в столицата на Аржентина – Буенос Айрес.

Стартът на рали Дакар 2015 ще бъде на 4 януари в Буенос Айрес, а финалът, пак там – на 17 януари 2015 година. Общо 414 състезателни машини от всички класове и техните пилоти и екипажи, ще се изправят срещу 9000 километра маршрут, включващ асфалт, черни пътища, дюни и разнообразни други трасета през Аржентина, Чили,Боливия и… пак Аржентина.

В рали Дакар 2015 ще очакваме интрига до последен дъх във всяка една категория. Предпоставките за това са много – миграцията на състезатели в нови отбори, различните дати на почивните дни за отделните категории, маратонски етап този път и за автомобили и камиони, новите претенденти и т.н.

Dakar 2015 – Press Conference – Opening Clip by Dakar
За шести път в цялата си история, Дакар ще предложи маршрут във формат „обиколка“. От общо 9000 км трасе, рали Дакар 2015 ще предложи 50% състезателни отсечки, а кулминацията на надпреварата ще е на 11 януари, когато ще има три изцяло самостоятелни трасета за различните категории.

За голяма част от участниците в рали Дакар 2015, първият важен етап от надпреварата няма да е в Южна Америка, а от другата страна на Атлантика – на пристанището в Льо Хавър, Франция, където на ферибота MV Grande Amburgo ще бъдат натоварени над 700 возила от всички категории (състезателни + асистенции и др.), отправяйки се на триседмично пътешествие до Буенос Айрес, след като минат първоначален технически преглед, преди същинския на 3 януари 2015 г.

Точно преди Нова година, возилата ще бъдат разтоварени на пристанище Euroamerica Port до аржентинската столица, а в първите 3 дни на 2015 година изложбеният център Tecnopolis в Буенос Айрес ще е домакин на финалните приготовления преди старта на рали Дакар 2015.

#Dakar2015 – Press Conference – Teaser by Dakar
На 4 януари, в сърцето на столицата на Аржентина ще бъде даден официалния старт на рали Дакар 2015 и ще започне първият от общо 13 състезателни дни. Тази година, за първи път от 2005 година насам, освен за мотори и АТВ, ще има маратонски етап и за автомобили и камиони. Това, разбира се, доста ще затрудни всички. Първи ще са автомобилите, които ще останат „насаме“ в Улуни, а на следващия ден също там ще са мотоциклети и четириколки. Камионите също ще имат собствен изолиран бивак в сърцето на Атакама. За да може да се организират перфектно маратонските етап в рали Дакар 2015, различни ще са и почивните дни за отделните класове.

Още повече отделни трасета за различните класове са предвидени за рали Дакар 2015. За мотоциклети и ATV отново ще е най-тежко, особено през втората седмица, когато ги очакват общо 4 маратонски дни. А 35% от километрите без по-големи машини ще бъдат специални етапи.


Dakar 2015 – Les favoris de l’extrême… by Dakar

Отделните трасета и разделените почивни дни ще дадат на автомобилите възможността напълно да разгърнат потенциала си. С 1382 км самостоятелни етапи, четириколесните ще могат да се отдадат на собствена надпревара, без да изпреварват мотоциклети, или да се съобразяват с тях. В такава ситуации ще са и камионите за общо 600 км.

Очаквайте следващите ни материали с подробности за етапите на рали Дакар 2015, както и за битките в отделните класове.

Comments are closed.