Рали Дакар / Рали Новини

Рали Дакар 2015: победителите в етап… 7 и 8

rali_dakar_shortnews8-1Днес бе осмият състезателен етап на рали Дакар 2015 за автомобили и камиони, но и седми такъв за мотоциклети и четириколки, които вчера почиваха на брега на океана. Както и вчера, днес състезанието бе уникално по рода си, предлагайки три отделни трасета за раличните категории – камионите отново въртхяа около Икике, докато мотоциклетите се отправиха към Боливия, откъдето пък се завърнаха автомобилите.

На две колела, своята първа етапна победа в Рали Дакар 2015 взе Паоло Гонсалвеш. Пилотът на Honda успя да изпревари настоящия шампион Марк Кома и дебютанта Матиас Валкнер с минималните съответно 14 и 30 секунди. В генералното Гонсалвеш е трети на 10 минути от водача и свой съотборник Хоан Бареда Борт. Бареда, от своя страна, може да бъде наречен големия губещ днес, тъй като заради повредено кормило загуби 6 минути от аванса си на Кома, завършвайки 12-и днес. Така и разликата между тарана на Honda и шампиона на КТМ е малко над 6 минути.

При ATV-четириколките, днес голямата изненада поднесе парагвайският пилот Нелсон Аугусто Санабриа Галеано. Втори и трети завършиха „обичайните заподозрени“ Рафал Соник и Игнасио Касале, които са все още първи и втори в генералното класиране на рали Дакар 2015. Касале, обаче, има наранявания на крака си, така че не се знае какво ще стане оттук нататък…

rali_dakar_shortnews8-2При автомобилите, Орландо Теранова опита да повтори успеха си от вчера, но най-бърз за деня бе Язид Ал Раджи. Дебютантът на Toyota взе своята първа етапна победа в Рали Дакар 2015 и съдейки по константното му и все по-настъпателно каране, май няма да е и последна.

Истинската битка, обаче, бе между третия и четвъртия в днешното класиране. Водачът в генералното класиране на рали Дакар 2015 Насър Ал Атия, загуби днешния дуел с Жиниел Де Вилиерс, но с незначителните 23 секунди и разликата между двамата в генералното е общо взето константна.

При камионите, след несполуките във вчерашния етап, Едуард Николаев спечели днешния, с впечатляващите 11 минути пред Жерард Де Рой. С това си постижение, пилотът на Камаз се изкачи до третото място в генералното класиране на Рали Дакар 2015, където водач все още е Айрат Мардеев, следван от Андрей Каргинов. Камаз вече доминира „само“ първите три места във временната подредба, като на четвърто място вече е Алеш Лопрайс. Чехът, обаче, е доста далеч от трите руски машини. Очаквайте подробния ни репортаж!

Comments are closed.