Рали Дакар / Рали Новини

Рали Дакар 2015: репортаж етап 4 (видео)

rali_dakar_2015_report_day4bg1Първият чилийски етап на рали Дакар 2015 бе доста сериозен, с прехода от 600 км през Андите и последвалата го 315-километрова отсечка (175 км за камионите) в пустинята Атакама. Драми, емоции и зрелища, както обикновено не липсваха, но като че ли вече започнахме да свикваме с тях.

При мотоциклетите, Хоан Бареда Борт спечели своята втора етапна победа в рали Дакар 205, след упорита борба с Марк Кома в пясъка. Пилотът на Honda следваше шампиона в по-голямата част от трасето, но накрая успя да го изпревари с почти две минути, увеличавайки аванса си в генералното класиране до 12:49 минути. Трети в оверола е Паоло Гонсалвеш, който за деня завърши едва 12-и, заради проблеми с навигацията.

Голямата изненада на деня, обаче, дойде от чилийския талант Пабло Куинтанила, който завърши първата отсечка на родна територия с трето време. Нещо повече, във временната подредба на рали Дакар 2015 Куинтанила е 6-и, което е повече от успех, предвид отпадането му миналата година още в третия етап.

rali_dakar_2015_report_day4bg2Големите губещи на деня бяха Матиас Валкнер и Сам Съндърленд. Победителят от третия етап Валкнер, явно усети какво е лошото на това, да открие етап и след поредица от обърквания по трасето натрупа пасив от близо 23 минути, завършвайки деня на 22-ро място. Това го срина до 8-ото място в генералното класиране.

Доста по-зле се развиха нещата за Сам Съндърленд, който катастрофира скоро след старта на отсечката и приключи участието си в рали Дакар 2015 с контузено рамо. В един тежък за мъжете етап в рали Дакар 2015, испанката Лая Санц завърши с блестящо 8-о място, а в генералното класиране е 12-а.


Stage 4 – Car/Bike – Stage Summary – (Chilecito… by Dakar

В класа на ATV-четириколките, Рафал Соник най-накрая взе своята етапна победа, която му се изплъзваше по един или друг начин. С триумфа си в първата чилийска отсечка на рали Дакар 2015, полският ветеран оглави и генералното класиране. След тежък трети етап, вчера Игнасио Касале демонстрира добро темпо и завърши втори. Чилийският шампион се изкачи и до третото място в общата подредба, където пред него е Серхио Лафуенте (4-и за деня).

Карък на деня бе победителят от етап 3 на рали Дакар 2015 Лукас Бонето, който получи сериозна авария на своята машина Honda и с това приключи участието си в състезанието.

rali_dakar_2015_report_day4bg4Насър Ал Атия за пореден ден бе перфектен, като завоюва и своята втора етапна победа в рали Дакар 2015. Пилотът на Mini оглавява генералното класиране при автомобилите, следван от двата болида Toyota Hilux на Жиниел Де Вилиерс и Язид Ал Раджи. Де Вилиерс и Ал Раджи вчера бяха изпреварени в отсечката не от кого да е, а от отписания в надпреварата Нани Рома. Рома, въпреки, че бе „назначен“ от шефа на X-Raid за „водоноска“, се справи доста добре с Атакама. Второто му място, обаче, въобще не му помага с нищо, тъй като испанецът е на 50-o място в генералното, с над 9 часа пасив от водача.

Макар Карлос Сайнц да се считаше за пилота, който ще отсрами Peugeot в рали Дакар 2015, тази чест вчера се падна на легендата Стефан Петерханзел. Французинът завърши етапа на 5-о място, докато Матадора загуби няколко часа заради технически проблем и се прибра в бивака късно през нощта, което го вади от играта. Петерханзел от своя страна, макар и 12-и в оверола, е на 18 минути след Насър и може да очакваме интересни неща от него. Ако не попилее своя 2008 DKR, както почти успя вчера, разбира се…


Stage 4 – Truck/Quad – Stage Summary… by Dakar

При камионите, Камаз царува в пустинята Атакама, след хеттрик във вчерашния етап. Отсечката бе спечелена от Едуард Николаев, който „надбяга“ съотборниците си  Андрей Каргинов и Айрат Мардеев, но в генералното класиране на рали Дакар 2015 водач е именно Мардеев.

rali_dakar_2015_report_day4bg3И докато двама от основните опоненти на руснаците – Алеш Лопрайс и Ханс Стейси крепят положението, движейки се на 4-о и 5-о място, то Жерард Де Рой преживя най-кошмарния си ден досега, закъсвайки за няколко часа в етапа и сгромолясвайки се в класирането.

Днешният пети етап на рали Дакар 2015 отвежда участниците в Антофагаста, а в менюто за деня са 458 състезателни километра с гарнитура 174 км лиазони. Очаквайте подробности!

Comments are closed.