Интересно

Рали Дакар идва в България тази есен!

routa_bulgaria_dakar_jokeБългария ще остави името си в историята на рали Дакар вече не само с успешните родни участия с автомобили и АТВ, но и като част от маршрута на легендарната надпревара. Става въпрос за български кръг от популярните по цял свят Dakar Series, които включват състезания като Silk Way Rally, PAX Rally, Central Europe Rally, и латиноамериканските Desafio Routa и Inca Rally. Така, с едноседмичното състезание Routa Bulgaria, което ще се проведе през септември у нас, страната ни директно влиза в елита на световния рали-рейд спорт, като първостепенен фактор.

Провеждането на кръг от Dakar Series в България стана възможно след многомесечни консултации на главния редактор на списание OFF-road.BG Христомир Николов и екип български специалисти с диркетора на рали „Дакар” Етиен Лавин. След посещение в България в началото на март, Лавин остана очарован от терените в страната ни, както и от инфраструктурата, която според него без проблем би могла да поеме един огромен керван, като този на рали „Дакар”. След като първоначално бе обсъдено Routa Bulgaria да бъде отворено само за автомобили и камиони, впоследствие, не и без подкрепата на ветерана Сирил Депре, на среща с президента Росен Плевнелиев бе взето решение за пълноразмерна проява в стила на рали „Дакар”.

Така, в началото на септември българският кръг от Dakar Series ще приеме звезди от ранга на Стефан Петерханзел, Нани Рома, Герлен Шишри, армадата на Камаз и Iveco начело с Николаев и Жерар Де Рой, като и мотоциклетисти от ранга на Марк Кома, Хуан Бареда, Пал Андерс Улевалсетер и др. За излъчването на надпреварата в цял свят в момента работна група подготвя смесен екип между представители на БНТ и колоса Евроспорт, за изграждане на специално мобилно студио, което да следва кервана на Routa Bulgaria.

Разбира се, тази новина би била повече от уникална, ако не беше просто една прекрасна първоаприлска шега от екипа на списание OFF-road.BG за всички фенове на високия адреналин. Честит първи април!

Comments are closed.