Международни / Рали Новини

Рали Мароко 2014: какво стана в предпоследния етап 5

rali_maroko_2014_etap5_1Предпоследният етап на рали Мароко 2014 отново ни предложи силна порция зрелища. Отсечката от Загора до Маракеш, която бе и най-дългата в състезанието (302 км), ни предложи много добри изяви от някои претенденти, но като цяло просто утвърди статуквото от предходния ден.

При автомобилите, с чиста съвест може да кажем, че това бе денят на аутсайдерите в рали Мароко 2014. След кошмарен 4-ти етап, Жиниел Де Вилиерс (Toyota) отвя водача в генералното Насър Ал Атия с над 4 минути за деня, но това за съжаление му стигна да се изкачи едва до 17-о място в генералното. Победителят от Дакар 2015 Нани Рома също показа завидна форма и само 30 секунди не му достигнаха да победи катарския си съотборник в Mini. И тук, обаче, доброто представяне на Рома си бе само за лична гордост, тъй като острието на Mini е едва на 26-о място във временната подредба. Е, шефът на X-Raid Свен Квант едва ли взима присърце тази драма, тъй като негови машини са окупирали първите 4 места в генералното. Единствено днес можем да очакваме финалния дуел между Mini болидите на Ал Атия и следващия го на малко повече от минута Орландо Теранова, който определено има амбициите да добави титлата от рали Мароко 2014 към тази от миналата година. Далеч зад тях е Ерик Ван Луун, който от своя страна е атакуван от настоящия лидер в Световния шампионат Владимир Василиев.

rali_maroko_2014_etap5_2При мотоциклетите, Хоан Бареда показа, че не е демотивиран от наложеното му преди дни наказание и даде всичко от себе си, за да запише нова етапна победа за Honda в рали Мароко 2014 и да се изкачи до 4-о място във временната подредба. По-голямата битка, обаче, бе между съотборника му Елдер Родригеш и пилота на Sherco Хуан Педреро – Гарсия за второто място, където все пак надделя Педреро, макар и само с 22 секунди. Въпреки че завърши деня едва на 8-о място, Марк Кома (КТМ) не само остава лидер в генералното класиране на рали Мароко 2014, но и увеличи аванса си пред съотборника си Сам Съндърленд в генералното, Трети за момента там е Родригеш са пасив от 12:05 минути на водача, а Бареда изостава с 15:31, която явно го кара да съжалява горчиво за нелепото си наказание от половин час.

rali_maroko_2014_etap5_3При камионите, Ханс Стейси (Iveco) спечели етап 5 на рали Мароко 2014, но успя да стопи пасива си пред Жерард Де Рой на 20:41 минути. Третото място за момента твърдо е при Петер Ван Ден Бош (DAF), който и вчера не отстъпи на Елизабет Якинто (MAN).

Днес е финалният етап на рали Мароко 2014, като в късния следобед ще разберем кои са победителите в отделните класове.

 

Comments are closed.