Международни / Рали Новини

Рали Тунис се завръща на световната сцена!

rally_de_tunisie_2015Французите от NPO обявиха, че отново ще организират легендарното рали Тунис. След тригодишно прекъсване, едно от най-старите и интересни състезания се завръща на голямата рали-рейд сцена. Тазгодишното издание на надпреварата ще се проведе между 25 и 30 май. От 2012 година насам състезанието бе отменено поради сложната политическа обстановка в региона.

Екип на организаторите вече е на място в североафриканската държава, за да почне подготовка на трасето за рали Тунис 2015, като надпреварата е отворена за всякакъв тип возила – мотоциклети, четириколки, автомобили и камиони. Концепцията за тази година ще бъде с един централен бивак, за да бъде улеснена логистиката на състезателните отбори. Интересът е голям и на старта се очакват някои от най-големите имена в рали-рейда.

Рали Тунис се провежда от 1981 година, като е второто пустинно състезание след тогавашното „Париж – Дакар“. Първото му издание е спечелено от Жан-Клод Бриавоан с Лада, а през годините е печелено от звезди като Стефан Петерхазнел (и с мотоциклет, и с автомобил), Жан-Луи Шлесер, Нани Рома, Фабрицио Меони, Ари Ватанен, Сирил Депре, Марк Кома и др. Последните победители в рали Тунис през 2011 година са Леонид Новицки (BMW X-Raid) и Елдер Родригеш (Yamaha).

Comments are closed.